Mainos

Koirista toivotaan apua sairauksien tunnistamiseen – voivat havaita syövän varhaisessa vaiheessa

Ensin ajatus diagnostiikkakoirista aiheuttaa hämmennystä. Myöhemmin hämmennys muuttuu usein innostukseksi ja mielenkiinnoksi.

Näin kuvailee dosentti Tuomas Klockars lääkäreiden reaktiota, kun puhutaan koirien hajuaistin käyttämisestä sairauksien tunnistamiseen

– Ensin kaikki katsoo, että tuohan on päästään sekaisin, mutta kun esittelee aikaisempien tutkimusten faktoja ja tutkimustuloksia, tilanne muuttuu. 

Klockars on yhdessä kollegoidensa kanssa tutkinut vuoden alusta lähtien, kuinka hyvin koirat haistavat virtsatietulehduksen lasten virtsanäytteistä. Luottoa koiran hajuaistiin Klockarsilta löytyy. Hän ei kuitenkaan usko, että koirat olisivat lähivuosina osa terveydenhoitoa Suomessa. 

– Loikka tutkimuksesta käytännön terveydenhoitoon on suuri. Se vaatisi lisää tutkimusnäyttöä sekä muun muassa asennemuutosta.

Eläinlääketieteen dosentti Anna Hielm-Björkman on vakuuttuneempi siitä, että tulevaisuudessa sairaaloissa on pestejä myös koirille. 

– Kaikki, jotka tietävät, kuinka hankalaa esimerkiksi juuri syöpien varhaisdiagnosointi on, ymmärtävät, mikä mahdollisuus tässä on. 

Hielm-Björkman tutkii yhteistyössä Suomen hajuerotteluyhdistyksen kanssa, kuinka koirat tunnistavat koirien nisäsyövän. Syksyllä tavoitteena on laajentaa tutkimus ihmisten syöpiin.

– Olemme hakeneet eettistä lupaa, jotta saisimme aloittaa miesten eturauhassyövän näytteiden tutkimisen.

Koirasta ensimmäinen skannaaja

Koiran hajuaisti on erittäin paljon herkempi kuin ihmisen, minkä takia koirien uskotaan pystyvän haistamaan sairauden aiheuttamat aineenvaihdunnalliset muutokset. 

Hielm-Björkamanin mukaan diagnostiikkakoirien etu olisikin, että ne voisivat todeta esimerkiksi syövän ennen kuin diagnostiset kokeet.  
Suomen hajukoirayhdistyksen toiminnanjohtaja Susanna Paavilainen näkee, että koiria voitaisiin jatkossa käyttää varhaisen vaiheen syöpien diagnosoimiseen.  

– Koira olisi näytteen ensimmäinen skannaaja. Jos koira merkkaa jotain, potilas lähetettäisiin jatkotutkimuksiin. 

"Käytössä toimiva kone kymmeneksi vuodeksi"

Hajutyöhön entuudestaan koulutetun koiran treenaaminen sairauksien tunnistamiseen kestää Hielm-Björkmanin mukaan muutaman viikon. Sen jälkeen on hänen mukaansa käytössä "toimiva kone" seuraavaksi kymmeneksi vuodeksi. 

Paavilaisen mukaan hajutyöskentelyyn soveltuu lähestulkoon rotu kuin rotu. Tärkeintä on, että koira pitää työskentelystä ja tykkää syödä makupaloja. 

– Koira ehdollistetaan tietylle hajulle.Silloin koira ilmoittaa oikeasta hajusta esimerkiksi pitkällä kuonokosketuksella.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja