Kössi- ja Lucky-koiria koulutetaan haistamaan ihmisten syövät – "Kössin hajuaisti on 18 miljardia kertaa parempi kuin laitteet"

Kössi- ja Lucky-koiria koulutetaan haistamaan ihmisten syövät 3:18

Susanna Paavilaisen koirat ovat osa tärkeää hanketta. Espanjasta moottoritien varrelta löydetty rescue-koira Kössi ja kultainennoutaja Lucky ovat kouluttautumassa syöpähajukoiriksi.

Tulevaisuudessa on mahdollista, että Kössi, Lucky ja heidän karvaiset kollegansa voivat haistaa ihmisestä hyvissä ajoin, onko hänelle kehittymässä syöpä.

Myös Susanna Paavilaisella itsellään on toiminnassa tärkeä rooli – hän on Wise Nose -yhdistyksen toiminnanjohtaja. Yhdistys on erikoistunut niin sanottujen hajuerottelukoirien kouluttamiseen ja hyödyntämiseen.

– Tällä hetkellä toimimme vapaaehtoistyössä tutkimuksen apuna. Maailmalla on tehty jo paljon tutkimuksia siitä, kuinka hyvin koira haistaa syövän eri näytteistä, Paavilainen avaa.

Suoraan ihmisistä haistelu ei riittävän eettistä

Aiemmin koiria on koulutettu nisäsyöpää sisältäneillä koirien virtsanäytteillä. Etevimmät yksilöt ovat kuitenkin jo kehittyneet niin paljon, että kouluttajat ovat alkaneet hyödyntää eturauhas- tai rintasyöpää sairastavien ihmisten virtsanäytteitä.

Koirat pystyisivät haistamaan syövän myös suoraan ihmisestä. Eettisistä syistä toistaiseksi on kuitenkin pysytelty ainoastaan näytepurkeissa.

– Syöpädiagnoosin sai tehdä vain lääkäri, ja koira ei ole lääkäri. Lainsäädäntöä ei ole, mutta emme halua sitä, että joku kouluttaa koiran ja menee turuille ja toreille tekemään syöpädiagnooseja, Paavilainen taustoittaa.

Koirien loistavaa hajuaistia hyödynnetään syövän lisäksi myös muiden hajujen tunnistamisessa.

Kun Wise Nosen, Helsingin yliopiston ja Itä-Suomen yliopiston farmasian laitoksen yhteistyöprojekti alkoi, pohdittiin myös, koulutettaisiinko koirat tunnistamaan syövän sijaan borrelioosia tai kilpirauhasen vajaatoimintaa.

Syöpähajukoira Kössilläkin on jo taustaa homekoirana.

Karvaturrit tarvitsevat palkkionsa

Toistaiseksi nelijalkaiset pysyvät harjoitus- ja tutkimusympäristöissään. Vuosikymmenen sisällä voi kuitenkin olla mahdollista, että syöpähajukoira on mukana seulomassa syöpiä – tai ainakin tuomassa varmuutta niille, joilla syöpää ei ole.

Siihen asti koirat keskittyvät koulutukseen ja sen palkintona tapahtuvaan herkutteluun.

– Makupaloja kuluu, kyllä! Olemme juuri neuvottelemassa koiranruokatehtaassa, josko saisimme sponsorina syöpähajukoirillemme makupaloja, Paavilainen nauraa.

Lue myös:

    Uusimmat