Koira voi haistaa syövän – tulevaisuudessa myös borrelioosin tai kilpirauhasen vajaatoiminnan?

8:09

Koirat voivat löytää syövän paremmin kuin laboratoriotestit. Tulevaisuudessa koirista voi olla apua myös esimerkiksi borrelioosin tai kilpirauhasen vajaatoiminnan tunnistamisessa.

Huomenta Suomessa vieraillut syöpäkoira Kössi on hyvä esimerkki siitä, että koiria voi kouluttaa tunnistamaan paitsi huumeita tai hometta, myös sairauksia.

– Olemme ajatelleet, että kunhan saamme tarpeeksi koiria ja tiedämme, että niiden herkkyys ja tarkkuus tosiaan on tarpeeksi hyvä, niin saadaan tunnistettua (syövän lisäksi) myös borrelioosia, kilpirauhasen vajaatoimintaa ja erilaisia sairaalabakteereita, eläinlääketieteen dosentti Anna Hielm-Björkman kertoi suomalaisten syöpäkoirien koulutuksesta Huomenta Suomessa.

Koirat oppivat tunnistamaan sairauden hajunäytteistä, esimerkiksi virtsasta, seerumista tai hengitysilmasta. Syövän tunnistamisessa koirista on se hyöty, että ne ovat tarkempia kuin osa perinteisistä laboratoriokokeista. Hielm-Björkman kertoi esimerkin eturauhassyövästä.

– Tällä hetkellä käytettävä PSA-testi valitsee vääriä positiivisia jopa 60 prosenttia ja vääriä negatiivisia 15 prosenttia, kun taas näiden koirien herkkyys ja tarkkuus on yli 95 prosenttia.

– Ei ole myöskään tarkoitus, että nämä testit olisivat koskaan ne ainoat, vaan yleensä sen jälkeen lähetetään esimerkiksi ottamaan koepala.

Miten Kössi päätyi syöpäkoiraksi? Millaisia meriittejä sillä jo on? Entä miten syöpälääkärit ovat suhtautuneet syöpäkoirien tuloon? Katso video ylhäältä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja