Yllättävät faktat: Näin koirasi voi pelastaa henkesi!

Koira ei suotta ole paras ystäväsi, sillä se voi todella pelastaa henkesi. Koiria on alettu käyttää erilaisten sairaustilojen havaitsemiseen, ja niiden avulla voidaan jopa huomata hengenvaaralliset oireet ajoissa.

Koiria on alettu kouluttaa havaitsemaan yhä useampia sairauksia. Koirien läsnäololla on myös hyödyllisiä vaikutuksia esimerkiksi autismista kärsiville lapsille. Lue alta, mihin potilaat voivat koiria hyödyntää!

Diabetes

Diabeteskoiria käytetään havaitsemaan etenkin ykköstyypin diabeteksen oireita. Verensokeri voi alentua, mikäli ei huolehdi syömisistään tarpeeksi tai on vahingossa ottanut liikaa insuliinia. Osa diabeetikoista ei osaa havaita itse, milloin verensokeri on alhaalla, ja hoitamaton tapaus voi johtaa tajuttomuuteen.

Diabeteskoira haistaa alhaisen verensokerin ihmisen hiestä, ja koirat koulutetaan nuolemaan, tökkimään tai muutoin kiinnittämään omistajansa huomio uhkaavaan tilanteeseen.

Autismi

Koiran läsnäolon on havaittu vähentävän aggressiivista käytöstä ja ahdistuneisuutta autismista kärsivien lasten keskuudessa. Koiran avulla käytösmuutoksia voidaan saavuttaa noin kahden viikon aikana. Koirat opetetaan käyttäytymään rauhoittavasti, kuten painamalla esimerkiksi päänsä lapsen syliin.

Kiputilat

Koska koirilla on luonnostaan korkea ruumiinlämpö, niiden läheisyys voi auttaa kivuista kärsiviä ihmisiä. Esimerkiksi kroonista kipua ja särkyä aiheuttavaan tautiin, fibromyalgiaan, voidaan saada helpotusta koiran läheisyydellä. Lähelle käpertynyt koira toimii potilaalle lämpötyynyn tavoin - joskin suloisemman sellaisen.

Amerikassa käytetään xoloitzcuintli-rotuista, lähes karvatonta koiraa. Koska koiralla ei ole turkkia, sen ruumiinlämpö on vielä paremmin havaittavaa.

Dementia

Labradoreja ja kultaisia noutajia koulutetaan usein dementiapotilaiden avuksi. Koirat muistuttavat potilaita esimerkiksi syömään säännöllisesti, ottamaan lääkkeitä ja lepäämään.

Western Journal of Nursing Research -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa kävi myös ilmi, että kotona asuva koira vähentää Alzheimerin taudista kärsivän potilaan levottomuutta sekä lisää tämän sosiaalista vuorovaikutusta.

Epilepsia

Yllättävää kyllä, koirat voidaan kouluttaa toimimaan ikään kuin varoitusjärjestelmänä epilepsiapotilaiden keskuudessa. Koira voidaan siis opettaa hälyttämään potilasta ennen kuin kohtaus on iskemässä.

Koirat voivat havaita tulevan kohtauksen jopa 40 minuuttia ennen sen alkamista tarjoten potilaalle runsaasti aikaa ottaa lääkitys tai hälyttää apua. Uskotaan, että koira haistaa kemialliset muutokset potilaan kehossa ennen kohtauksen alkua. Koirat voidaan myös kouluttaa rauhoittamaan potilaat makaamalla heidän vieressään tai hakemaan apua.

Lähde: Daily Mail

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja