Koira katosi kaupan pihasta Espoossa – HESY huolissaan lemmikkien turvallisuudesta: "Kaupassa käynti ja koiran lenkittäminen tehtävä ehdottomasti eri kerroilla"

Hanna jätti Pitbullinsa kaupan pihaan – kauppareissun jälkeen koira oli kadonnut 0:37
Hanna jätti koiransa kaupan pihaan, mutta kauppareissun jälkeen koira oli tiessään.

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY muistuttaa, ettei koiria tulisi jättää kaupan eteen vartioimatta.

MTV Uutiset uutisoi aiemmin tänään Espoon Kilossa kadonneesta pitbullista. Ruokakaupan eteen jätetty koira oli omistajansa mukaan kadonnut 10–15 minuutin ostosreissun aikana.

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY muistuttaa tiedotteessaan, ettei koiria tulisi missään olosuhteissa jättää yksin kytkettyinä kauppojen ja ravintoloiden eteen. Yksinolo vieraassa paikassa voi olla lemmikille niin vaarallista kuin stressaavakin. Liikkeiden ulkopuolelle jätetyt koirat voidaan varastaa tai ne voivat joutua kiusan kohteiksi, HESY varoittaa ja nostaa esimerkiksi Espoosta kadonneen pitbullin.

– Koiraa ei ole turvallista jättää pikaisenkaan ostoskäynnin ajaksi yksin kaupan eteen. Kaupan eteen jätetty koira voidaan paitsi varastaa myös pahoinpidellä, päästää irti tai sille voidaan antaa myrkkyä tai teräviä esineitä sisältävä syötti. Koira voi joutua myös ohikulkevan, nahistelemaan taipuvaisen koiran uhriksi tai käyttäytyä itse arvaamattomasti, jos kokee jonkin ympärillään vallitsevan tilanteen pelottavaksi. Siksi esimerkiksi kaupassa käynti ja koiran lenkittäminen on tehtävä ehdottomasti eri kerroilla, sanoo HESYn puheenjohtaja Nina Immonen tiedotteessa.

Voi rikkoa eläinsuojelulakia

Koska koiralle lyhytkin hetki yksin kaupan edessä voi olla stressaavaa ja pelottavaa, tulisi tällaisista "unohtuneista" koirista ilmoittaa aina liikkeen työntekijöille. Näin henkilökunta voi tavoitella koiranomistajaa esimerkiksi kuuluttamalla.

Jos koiranomistajaa ei tavoiteta, lemmikistä pitäisi tehdä ilmoitus hätäkeskukseen, HESYstä muistutetaan. Erityisesti pakkasella ulos jätetystä koirasta tulisi tehdä ilmoitus matalalla kynnyksellä. 

Moni ei tule ajatelleeksi, että koiran ”unohtuminen” pitkäksi ajaksi kaupan tai ravintolan eteen on usein myös eläinsuojelulainsäädännön vastaista. Vaikka koiran tilapäiselle kytkemiselle ulkona ei ole säädetty aikarajaa eikä liikkumatilaa määrittäviä minimivaatimuksia, käytännössä eläinsuojeluviranomaiset ovat tulkinneet tilapäisyyden niin, että koiraa ei tulisi pitää kytkettynä remmillä tai häkissä yli tuntia, tiedotteessa kerrotaan. HESYn mukaan tämä koskee myös kauppojen ja ravintoloiden eteen jätettyjä koiria. Helteellä tai pakkasella koiraa ei saisi jättää ulos liikkeen eteen edes tilapäisesti.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit tai lisää koirista.

Lähde: HESY

Lue myös:

    Uusimmat