Kohuyhtiö Esperi Caren taustat: Toimintaa paisutettu velkarahalla, suurimmalla omistajalla kytköksiä veroparatiiseihin

Pääministeri Juha Sipilän mukaan Esperi Caren laiminlyöntien takana eivät ole valtion leikkaukset 1:08
Katso video: Pääministeri Juha Sipilän mukaan Esperi Caren laiminlyöntien takana eivät ole valtion leikkaukset.

MTV Uutiset perkasi hoivakotikohun keskelle joutuneen Esperi Caren taustat. Hoivajätin suurimman omistajan taustalta löytyy kytköksiä veroparatiiseihin.

Vanhustenhoidon laiminlyönnistä Kristiinankaupungissa epäilty Esperi Care on on kasvanut 200 miljoonan liikevaihtoa pyörittäväksi konserniksi, joka on laajentunut ympäri Suomen jatkuvilla yritysostoilla.

Esperi on Suomen viidenneksi suurin sosiaali- ja terveysalan konserni, joka omistaa ja operoi vanhusten hoivakoteja ja tarjoaa asumispaveluja kehitysvammaisille ja vammaisille sekä mielenterveys- ja päihdekuntoutujille.

Yhtiön varatoimitusjohtaja ja talousjohtaja Antti Eestilä kertoo sähköpostitse MTV Uutisille, että viime vuoden tilinpäätöksen luvut ovat vielä keskeneräisiä eikä yhtiö siksi anna niitä vielä julkisuuteen.

MTV Uutisten saamasta vuoden 2017 konsernitilipäätöksestä kuitenkin selviää, että hoivakonserni teki tuolloin 213 miljoonan euron liikevaihdon. Yhtiön liikevaihto on lähes kaksinkertaistunut kahdessa vuodessa ja lähes nelinkertaistunut vuodesta 2011.

Yhtiö ennakoi viime vuonna kasvun jatkuvan myös vuonna 2018.

Veroja Suomeen 890 000 euroa

Vuonna 2017 konserni teki 7,9 miljoonan euron liikevoiton, mutta sen tulos kääntyi kuitenkin 9,0 miljoonaa euroa tappiolle kovien 16 miljoonan euron rahoituskulujen takia. Rahoituskuluja ovat esimerkiksi lainojen korkokulut. 

Yhtiön toiminta ei ollutkaan vuonna 2017 erityisen kannattavaa, sillä konsernin käyttökate oli vain reilut kuusi prosenttia liikevaihdosta.

Suomeen konserni maksoi tilinpäätöksen mukaan vuonna 2017 tuloveroja 890 000 euroa eli 11 prosenttia liikevoitostaan.

Hoitajapulasta pyyheitä saanut konserni kertoo verkkosivuillaan työllistävänsä 5 500 sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaista koko- ja osa-aikaisesti. Esperillä on yhteensä 6 000 asukaspaikkaa eri puolilla Suomea.

Esperi kertoo olevansa 200 kunnan yhteistyökumppani. Yli puolet suomalaiskunnista tekee siis yhteistyötä kohuyhtiön kanssa.

Suurimmalla omistajalla veroparatiisikytköksiä

Esperi sai vastikään uuden omistajan pääomasijoitusyhtiö Intermediate Capital Groupista (ICG), kun ICG osti enemmistön hoivakonsernista vuonna 2016. ICG on listattu Lontoon pörssiin.

ICG:n oma vuosikertomus paljastaa, että pääomasijoitusyhtiö omistaa useita yhtiötä ja tytäryhtiöitä, jotka on rekisteröity veroparatiiseina tunnetuille Cayman-saarille, Luxemburgiin ja Jersey-saarelle

Pääomasijoitusyhtiönä ICG on kiinnostunut ennen kaikkea tuottamaan omistajilleen voittoa yhtiön sijoituksista.

Yhtiö onkin kasvattanut jakamiaan osinkoja yli 40 prosenttia viiden vuoden aikana ja tavoittelee 6–8 prosentin vuosittaista kasvua omistajilleen jakamaan pottiin.

ICG hallinnoi yhteensä lähes 30 miljardin euron varoja. Yhtiö on yli kaksinkertaistanut varansa viidessä vuodessa.

Esperin muita omistajia ovat yhtiön henkilöstö sekä suomalainen työeläkevakuutusyhtiö Ilmarinen.

Ilmarisen toimitusjohtaja Jouko Pölönen kertoi Helsingin Sanomille, että Ilmarisen omistusosuus Esperistä on tällä hetkellä alle viisi prosenttia.

Laajentuminen kerryttänyt velkapottia

Esperi on muiden hoitopalveluyhtiöiden tapaan kasvanut voimakkaasti yritysostoilla tällä vuosikymmenellä.

Pelkästään viime vuonna yhtiö osti parikymmentä palvelukoteja tai palvelukotiliiketoimintaa hoitavaa yhtiötä.

Nopean kasvun myötä yhtiö on velkaantunut. Vuonna 2017 yhtiön lyhyt- ja pitkäaikaiset velat olivat yhteensä 250 miljoonaa euroa, eli enemmän kuin konsernin liikevaihto yhteensä.

Suurin osa yhtiön rahoitusvelasta on otettu rahoituslaitoksilta, mutta yhtiö on ottanut lainaa myös omistajiltaan ja yhtiön lähipiiriltä. Omistajilta lainaa oli vuonna 2017 26 miljoonaa euroa ja muita lainoja, osittain yhtiön lähipiiriltä, oli tuolloin 52 miljoonaa euroa.

Esperin lähipiiristä löytyvät ICG:n hallinnoimat rahastot sekä Esperi-konserniin kuuluvien yhtiöiden hallitusten ja johtoryhmien jäsenet sekä heidän perheenjäsenensä ja vaikutusvaltayhteisönsä.

Veloista maksetaan kovaa korkoa omistajille

Esperi ei jakanut osinkoa vuonna 2017, mutta konsernin omistajat ja lähipiirit saavat tuottoja korkeista koroista.

Osakas- ja lähipiirilainoista Esperi joutuu maksamaan korkoa 12–15 prosenttia, kun rahoituslaitoksilta otetuista lainoista korko on korkeintaan neljän prosenttia.

Tämän järjestelyn ansiosta yhtiön osakkaille kirjattiin toissa vuonna maksettavaksi 2,8 miljoonaa euroa korkokuluja. Muista lainoista korkoja taas kirjattiin yhteensä 6,7 miljoonaa euroa.

Toimitusjohtajalla 6 miljoonan tulot 2016

Samaan aikaan kun Esperin hoivakotien hoitajapulaa on moitittu, yhtiön toimitusjohtaja Marja Aarnio-Isohanni nousi vuonna 2016 Suomen toiseksi rikkaimmaksi naiseksi 5,8 miljoonan euron kokonaistuloilla, kun Esperin enemmistöomistus myytiin ICG:lle.

Pääomatulojen osuus hänen tuloistaan oli 5,2 miljoonaa euroa.

Aarnio-Isohanni on ollut Esperi Caren toimitusjohtaja vuodesta 2003.

Helsingin Sanomien mukaan Aarnio-Isohanni omistaa tällä hetkellä Esperistä suoraan ja oman yhtiönsä kautta 10,49 prosenttia.

Vuonna 2017 Esperin toimitusjohtajalle, seitsemälle johtoryhmän jäsenelle ja nelihenkiselle hallitukselle maksettiin palkkaa ja työsuhde-etuja yhteensä 2,2 miljoonaa euroa.

Pestit EK:ssa ja Ilmarisessa

Esperin toimitusjohtajan pestin lisäksi Aarnio-Isohanni on Ilmarisen hallituksen varajäsen.

Aiemmin hän oli hallituksen jäsen Ilmarisen ostamassa Eterassa, joka oli tuolloin yksi Esperin omistajista. Eteran osuus Esperistä siirtyi Ilmariselle vuodenvaihteessa, kun yhtiöt yhdistyivät vuoden 2018 alussa.

Yle kertoi Eteran ja Esperin tiiviistä suhteista vuonna 2016. Yhtiöt olivat tehneet yhdessä esimerkiksi lukuisia kiinteistökauppoja.

Etera kommentoi kuitenkin tuolloin Ylelle, ettei eläkevakuutusyhtiö ollut suosinut hallituksensa jäseniä tekemissään sijoituksissaan.

Aarnio-Isohanni on myös Elinkeinoelämän Keskusliiton sekä sosiaali- ja terveysalan yritysten asiaa ajavan Hyvinvointiala HALI ry:n hallituksen jäsen.

Epäilyt vanhustenhoidon laiminlyönnistä Esperin hoivakodissa ovat herättäneet keskustelua sote-uudistuksen yhteydessä ajetusta valinnanvapaudesta. Hyvinvointiala HALI nimeää verkkosivuillaan yhdeksi tavoitteeksi juuri valinnanvapauden edistämisen.

Sai alkunsa Punaisesta Rististä

Pääomasijoittajat-yhdistys kertasi Esperin historiaa vuonna 2016. Esperin juuret ovat Suomen Punaisen Ristin turvapuhelin-, kotihoito- ja sairaankuljetusliiketoiminnoissa, jotka SPR yhtiöitti vuonna 2001.

Ennen ICG:tä yhtiön enemmistöomistajia ovat olleet sijoitusyhtiö CapMan sekä sijoittajaryhmä Unicus.

Lue myös:

    Uusimmat