Mainos

Attendon nykyisen toimitusjohtajan liiketoimet puhuttivat jo lähes 15 vuotta sitten – haastattelu keskeytyi, kun puhe kääntyi tilinpäätöstietoihin: "Täytyy mennä vessaan"

9:23
45 minuuttia -ohjelma hiillosti Attendon nykyistä toimitusjohtajaa jo vuosia aiemmin

Attendon toimitusjohtaja Pertti Karjalainen on parhaillaan ison kohun keskellä, muttei ensimmäistä kertaa. 

MTV:n 45 minuuttia -ohjelma pureutui Pertti Karjalaisen liiketoimiin jo vuonna 2005, kun hänen silloinen terveydenhuollon ulkoistuksia tekevä konserninsa MedOne ei muun muassa suostunut luovuttamaan kaupparekisteritietojaan, tilinpäätöstietojaan tai osakasluetteloitaan julkisuuteen. 

Lopulta tiedot saatiin, mutta vasta usean yrityksen jälkeen.

Myöhemmin samainen MedOne Oy myytiin terveys- ja hoivapalveluja tuottavalle Attendolle, ja Karjalaisesta tuli Attendon toiseksi suurin osakkeenomistaja.

Haastattelu keskeytyi, kun tilinpäätöstietoja kaiveltiin

MTV:n 45 minuuttia -ohjelma päätti vuonna 2005 alkaa selvittämään MedOnen liiketoimia. Pienen tutkimuksen jälkeen toimittajalle selvisi, ettei terveydenhuollon jättiläinen ollut toimittanut tilinpäätöstietojaan oikeaoppisesti Kaupparekisteriin.

Näitä tietoja ei toimitettu siitä huolimatta, että konsernin perään oli laitettu jopa haastemies.

– Varmaan asia on unohtunut. Ei ole mitään erityistä syytä, Karjalainen kommentoi asiaa vuonna 2005. 

Konsernissa alettiin toimiin vasta silloin, kun media alkoi hönkimään toimitusjohtajan niskaan.

– Mitä nämä osakastietojen ja tilinpäätöstietojen ongelmat kertovat yrityksestänne?, toimittaja Tuula Malin tenttasi Karjalaiselta 45 minuuttia -ohjelman haastattelussa.

– Hei, anteeksi. Täytyy mennä vessaan, Karjalainen vastasi, nousi penkistä ylös ja irrotti mikrofoninsa haastattelun päättämiseksi.

"Ei mikään ihmeellinen tuotto" olikin miljoonia

Vielä samana päivänä konsernin tilinpäätöstiedot toimitettiin Kaupparekisteriin. 

Yllätys oli kaikille suuri, kun toimitusjohtajan kuvaileman "ei minkään ihmeellisen tuoton" määritelmässä puhuttiinkin miljoonista. 

Vuonna 2004 MedOne teki nimittäin 36,2 miljoonan euron liikevaihdolla 5,7 miljoonan euron tuloksen.

Tämä oli huima tulos verrattuna kilpakumppaneihin Mehiläiseen ja Suomen Terveystaloon, joiden MedOnea suuremmilla liikevaihdoilla tehtiin alle kahden miljoonan euron tuloksia. 

Myös konsernin sijoitetun pääoman tuotto nousi 38 prosentista lähes 114 prosenttiin, eikä voittokulku katkennut tähän. Vuosien varrella rahaa tahkottiin lisää miljoonia.

Esperi Care veti mukanaan myös Attendon

Pohjoismaiden suurin terveydenhuoltojätti Attendo osti MedOne Oy:n vuonna 2007. Yrityskaupan hintaa ei koskaan tuotu julkisuuteen.

MedOnen silloinen toimitusjohtaja Pertti Karjalainen kuitenkin siirtyi Attendo Suomen toimitusjohtajan pallille ja nousi jälleen kohun silmään tämän vuoden tammikuussa, kun ensin Esperi Caren hoivakodeissa ilmenneet ongelmat nostivat vanhuspalveluiden nykytilan puheenaiheeksi.

Esille nousivat myös Attendon hoivakodit, joista esimerkiksi Alavudella sijaitsevan Pelimanni-hoivakodin toiminta keskeytettiin Aluehallintaviraston päätöksellä välittömästi.

Muutto-ongelmat syynä kuolemiin?

Helsingin Sanomien mukaan Alavudella sijaitsevassa hoivakodissa kuoli kuusi asukasta vajaan kuukauden aikana. 

Toimitusjohtaja Karjalainen kiirehti selittämään tilannetta nopeassa tahdissa hoituneen muuton seurauksiksi. 

– Sinne muutti nopeassa tahdissa noin 50 asukasta neljästä eri hoitolaitoksesta. Ja he olivat raskashoitoisia, ikääntyneitä asukkaita. Tämä hoitoisuuden tarve yllätti meidän ja kun tähän yhdistetään rekrytointihaasteet, ajauduimme ongelmiin, Karjalainen totesi STT:n haastattelussa.

Myös Helsingin Sanomille mies kommentoi muuton vaikutusta. 

– Lääkärinä tiedän, että kun tehdään asukasmuuttoja hoitolaitoksesta toiseen, alkuvaiheessa tapahtuu tavallista useampia poismenoja. Muutto on heille lisärasite.

Karjalaisen kommentit muutosta eivät ole menneet julkisuudessa läpi kevyesti. Esimerkiksi Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen kommentoi lausumaa Twitterissä.

– Kuusi ihmistä on kuollut. Kuollut. Ei mennyt minnekään. Hoitajana tiedän, että ihminen ei kuole muuttoon, hän kirjoittaa.

Jos tviitti ei näy, näet sen täältä.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja