Mainos

Kofeiini on out – nyt opiskellaan ADHD-lääkkeen avulla

Britanniassa tehtyjen tutkimusten mukaan joka kymmenes opiskelija myöntää käyttävänsä lääkeaineita tehostaakseen opiskeluaan. Lääkeaineista halutaan apua keskittymiseen ja valvomiseen.

Tutkimuksissa haastatellut brittiopiskelijat ovat kertoneet käyttävänsä muun muassa tarkkaavaisuushäiriön ja narkolepsian hoitoon tarkoitettuja lääkkeitä. Runsaasta kofeiininkäytöstä saattaa seurata vapinaa ja sydämentykytystä, mitä nuo lääkkeet eivät aiheuta.

Tilanne on tiedostettu muun muassa Cambridgen yliopistossa, jossa viime vuoden lopulla esitettiin ajatus huumetestien ottamisesta käyttöön tenttiaikana.

– Jotkut opiskelijat, jotka eivät käytä opiskelua tehostavia aineita, saattavat vaatia (huumetestejä), sillä vilppi huolestuttaa heitä, sanoi yliopiston professori, psykiatri Barbara SahakianIndependent-lehdelle viime vuoden lopulla.

Yhdysvalloissa "aivodopingiin" turvautuu 8 - 35 prosenttia opiskelijoista. Luku vaihtelee eri tutkimusten välillä.

Erityisen suosittuja pillereitä amerikkalaiskoululaisten ja -opiskelijoiden keskuudessa ovat tarkkaavuus- ja ylivilkkaushäiriön eli ADHD:n hoitoon tarkoitetut lääkkeet. Niitä on ilmeisen helppo saada käsiinsä, siitä huolimatta, että ne ovat reseptilääkkeitä.

Myös saksalaiset opiskelijat käyttävät ADHD-lääkkeitä tehostaakseen opiskeluaan. Tieteellisessä Pharmacotherapy-julkaisussa viime kuussa esitellyn tutkimuksen mukaan saksalaisopiskelijoiden "lääkekaapissa" on myös univaikeuksia ja Alzheimerin tautia helpottavia valmisteita sekä huumausaineiksi luokiteltavia piristeitä.

Mainzin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan saksalaisopiskelijoista joka viides turvautuu kyseenalaisiin aineisiin - miehet jonkin verran enemmän kuin naiset.

Saksalaistutkijat ehdottavat artikkelissaan yliopistoille, että ne panostaisivat huumaavien ja lääkeaineiden käytön ehkäisyyn.

Kiinassa, jossa koululaisten menestymispaineet ovat äärimmäisen kovat, saattavat jopa koulut tarjota oppilailleen opiskelutehoa parantavia aineita. Hubein maakunnassa sijaitseva Xiaoganin koulun nro 1 hypähti viime keväänä hetkessä maailmankartalle, kun koulun lukusalissa otetut kuvat levisivät internetissä ja maailman mediassa.

Kuvissa lukusalin kattoon oli kiinnitetty tippapulloja, joiden kerrottiin sisältävän aminohappoliuosta. Tippapullon toisessa päässä oli koululaisia, jotka pänttäsivät valtakunnalliseen yliopistojen pääsykokeeseen. Kokeen tulosten perusteella määräytyy jatko-opiskelupaikka, ja sitä myötä hyvin pitkälle koko elämä.

(MTV3)

Lähteet: New York Times, Huffington Post, Universitypost.dk

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.