Mainos

Koeostot laivoilla paljastivat: Laivayhtiöt myyvät nuuskaa yli rajoitusten

2:05

Nuuskan maahantuonti yli sallittujen rajojen näyttää onnistuvan ruotsinlaivoilla, ilmeni Syöpäjärjestöjen tekemissä koeostoissa. Järjestöt tekivät viime syyskuussa koeostoja yhteensä neljällä Viking Linen ja Tallink Siljan ruotsinlaivalla.

Joka kerralla ostaja sai 2-2,5 kiloa nuuskaa, vaikka uusi laki sallii vain yhden kilon tuonnin. Myöskään maihinnousukortteja ei kyselty.

Syöpäjärjestöjen terveyden edistämisen ylilääkärin Eeva Ollilan mukaan laivayhtiöt ovat parantaneet tiedotusta uusista säädöksistä, mutta eivät kontrolloi niiden noudattamista. Hänen mukaansa laivayhtiöt myös hyödyntävät markkinoinnissaan 30 rasian rajoituksen poistumista laista siten, että asiakas näkee raon ostaa entistä vahvempaa nuuskaa tai painoltaan kevyempää pussinuuskaa.

– Eli käytännössä nuuskan maahantuonti ei vähene uuden lain myötä. 

Laivayhtiöt lupaavat puuttua ongelmaan 

Laivayhtiöt ovat pahoillaan myyntirajojen laiminlyönnistä ja lupaavat ohjeistaa myyntihenkilökuntaa uudelleen.

– Nähtävästi on käynyt niin, että henkilökuntamme ei ole toiminut ohjeiden mukaisesti näissä koeostotapauksissa, ja sitä tietenkin pahoittelen, sanoo Viking Linen operatiivinen johtaja Wilhelm Hård af Segerstad.

Hän kertoo, että Viking Line lisäsi maihinnousukortteihinsa merkinnän nuuskalle tuontirajoitusten muututtua. Lisäksi nuuskan myyntihyllyjen edessä ja esitteissä on ilmoitukset tuontimääristä.

– Ohjeemme henkilökunnalle on, että määrät pitää tarkistaa ja osto pitää merkitä korttiin. Meidän täytyy uudestaan käydä nämä läpi henkilökunnan kanssa.

AS Tallink Grupp tiedotti niin ikään olevansa huolissaan laiminlyönneistä. Yhtiö aikoo ottaa yhteyttä Syöpäjärjestöihin saadakseen lisätietoa testiostoista.

– Jos tarvetta ilmenee, lisäkoulutamme henkilöstöämme varmistaaksemme, että nuuskanmyynti toteutuu sääntöjen mukaisesti.

Viking Linen Hård af Segerstad kiistää kikkailun mainonnassa nuuskan painon ja vahvuuden osalta. Hänen mukaansa esitteissä kerrotaan nuuskasta se, mitä laki määrää. 

Nuorille myydään houkuttelevin kuvin

Syöpäjärjestöt on huolissaan markkinoille tulleesta entistä vahvemmasta nuuskasta, ja sen mukaan nuuskan nikotiinimäärälle tulisikin asettaa yläraja.

– Lisäksi haju- ja makunuuskat tulisi kieltää, sillä ne on suunnattu nuorten houkutteluun, huomauttaa Ollila.

Neuvotteleva virkamies Meri Paavola sosiaali- ja terveysministeriöstä sanoo, että nuuskan käyttö kasvaa edelleen pojilla. Kuten aiemminkin, etenkin joukkueurheilijoilla on tapana käyttää nuuskaa.

Ollilan mukaan nuuskan tuotantoa ja markkinointia on alettu suunnata myös tytöille.

– Esimerkiksi netissä mainostetaan "Chick snusia". Pitää varoa, ettei se siirry myös tyttöjen tuotteeksi.  

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.