Mainos

Salakuljettaja suorassa lähetyksessä nuuskaavalle Enbuskelle: "En koe tekeväni rikosta"

Nuuskan käyttö Suomessa on lisääntynyt räjähdysmäisesti etenkin Lapissa. Tornion alueella Ruotsin puolelta nuuskaa salakuljettava "Jari" kertoo toiminnastaan Tuomas Enbusken haastattelussa Huomenta Suomessa.

Nuuskaa ei ole saanut myydä Suomessa sitten vuoden 1995. Tästä huolimatta nuuskan käyttö on lisääntynyt rajusti ja eniten Lapissa. Vuoden 2015 Kouluterveyskyselyn mukaan 27 prosenttia Lapin ammattikoululaisista nuuskaa joka päivä. Peruskoululaisista vastaava osuus on 14 prosenttia.

Usein kuulee puhuttavan nuuskasta terveellisempänä tuotteena verrattuna tupakkaan. Minttu Havia Ehkäisevä päihdetyö Ehyt ry:stä pitää puhetta vaarallisena.

– Suhtaudun siihen sumutuksena, joka vie huomion pois oleellisesta. Nuuska on tutkitusti haitallinen tupakkatuote. Se ei lisää keuhkosyövän riskiä, mutta aiheuttaa suun alueelle haittoja ja lisää suun ja nielun alueen syöpien vaaraa.

Havian mielestä tupakan ja nuuskan välinen vertailu on hassua, sillä tupakka on todella vaarallinen tuote.

Haviaa haastatteleva Enbuske laittaa nuuskan huuleen suorassa lähetyksessä ja saa ehkäisevää päihdetyötä tekevän takajaloilleen.

– Ei ole tarkoitus osoitella sormella, mutta kyllähän nuuskateollisuudelle tekevät palveluksen menestyvät ihmiset, jotka julkisesti käyttävät nuuskaa, Havia huomauttaa pisteliäästi.

Enbuske on nolona.

– En tiedä olenko menestyvä, mutta minulle tuli huono omatunto. Heitän tämän tästä nyt hevonkuuseen, hän sanoo ja kirjaimellisesti heittää nuuskarasian menemään kopahduksen kera.

Muutamia kymmeniä torneja

Nuuskaa Tornion alueella Suomeen tuova "Jari" (nimi muutettu) kertoo Enbusken haastattelussa ostavansa nuuskaa rajan takaa tupakan erikoisliikkeistä sieltä täältä.

Hän tuo nuuskaa kavereilleen Etelä-Suomeen muun muassa työmatkojensa yhteydessä. Määrät vaihtelevat. Usein mukana on muutamia kymmeniä nuuskatorneja.

– Riippuu vähän siitä, miten kaverit ovat tilailleet. Aina, kun kaverit kuulevat, että olen tulossa paikkakunnalle, tulee puhelinsoitto, että voisitko tuoda.

Jari ei koe itseään rikolliseksi.

– Aika vaikea sitä on kokea rikosta tekevänsä, jos tuote on ihan laillinen tuote kivenheiton päässä.

– Teen vain palveluksen kavereille.

Suomessa nuuskan käyttö ei ole laitonta. Sitä saa ostaa omaan käyttöön, mutta ei välittää muille.

Jarin mukaan Torniossa nuuskaaminen ei ole erityisen yleistä ainakaan verrattuna rajan taakse Ruotsiin.

– Jos vertaillaan rajaa, ei Torniossa hirveästi käytetä.

Jari itse ei käytä nuuskaa. Hän on polttanut tupakkaa 35 vuotta ja vieroittaa nyt itseään sähkötupakalla. Hän aloitti aikanaan kavereiden esimerkistä.

– Yläasteella kaveritkin polttivat. Piti olla vähintään yhtä kova.

Tällä hetkellä Jarilla ei ole sisällä yhtään nuuskatilausta.

– Saa nähdä, milloin on reissuja etelään päin. Jos joku kaveri kyselee tuotko, niin tuon.

Tupakkalaki muuttumassa

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintö on tulossa valmiiksi tänään torstaina. Mietintö on valmistumassa aiottua myöhemmin.

Valiokunnan varapuheenjohtajan Hannakaisa Heikkisen (kesk.) mukaan mietinnön valmistuminen siirtyi teknisten syiden takia ja mietinnön viimeiset viilaukset koskevat parveketupakointia.

Tupakkalain kokonaisuudistus on seurausta EU:n uudesta tupakkatuotedirektiivistä.

Uudistuksen myötä Suomessa myytäviin tupakkapakkauksiin on tulossa tekstivaroitusten lisäksi kuvavaroitukset.

Sähkösavukkeet ja niissä käytettävät nesteet otetaan myös sääntelyn piiriin, joten niitä ei saisi tulevaisuudessa käyttää tupakoimattomissa tiloissa ja myynti olisi luvanvaraista. Autossa tupakointi olisi myös tulevaisuudessa kiellettyä, jos kyydissä on alle 15-vuotias lapsi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.