Vaasan kaupunki on mukana nuuskabisneksessä – Kaupunginjohtaja puolustaa toimintaa: "Nuuskakauppa tullaan käymään, on se sitten kenen tahansa järjestämää"

Vaasan kaupunki omistaa puolet laivaliikennettä Vaasan ja Uumajan välillä pyörittävästä NLC Ferry -yhtiöstä. Yhtiö puolestaan omistaa nuuskapuodin, joka sijaitsee Uumajan satamassa.

Tupakkalakiin on kirjattu eduskunnan hyväksymä tavoite tehdä Suomesta nikotiiniton vuoteen 2030 mennessä. Videolla näkyy, millä keinoin tavoitteeseen pyritään.

Tupakka-askeista pyritään tekemään entistä epähoukuttavampia 1:55

Toisen puolen NLC Ferrystä omistaa Uumajan kaupunki. Asiasta kertoi Image-lehti marraskuun numerossaan.

– Vaikka toiminta onkin Uumajan puolella, sen tarkoitus on selvästi myydä nuuskaa suomalaisille risteilymatkustajille, ihmettelee Sosiaali- ja terveysministeriön asettaman tupakkatyöryhmän puheenjohtaja Ilkka Oksala MTV Uutisten haastattelussa.

Oksala pitää Vaasan kaupungin toimintaa laittomana.

– Kuntalaki velvoittaa kuntaa edistämään väestön terveyttä, joten Vaasan kaupungin toiminta on vastoin kuntalakia.

"Nyt näemme, paljonko nuuskaa liikkuu"

Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyry toppuuttelee puheita. Hän huomauttaa, että nuuskakauppaa tultaisiin käymään joka tapauksessa ja nyt kaupunki pystyy näkemään, paljonko nuuskaa liikkuu.

– On oltava realisti. Nuuskakauppaa tullaan käymään, on se sitten kenen tahansa järjestämää, hän sanoo.

– Ehkä on hyvä olla vähän kontrollia, että näemme, paljonko liikkuu ja mitä menee. Kuin se, että se liikkuisi täysin ulkopuolellamme.

Häyry kertoo, että terveysnäkökulmaa on otettu huomioon ja siitä on ollut kaupungin sisällä poliittista keskustelua.

– Mutta tällä hetkellä ei olla ryhtymässä lisätoimenpiteisiin, Häyry sanoo.

Tuontirajoituksia vaikeaa valvoa

Häyry toivoo, että rajoitusten sijaan voitaisiin keskittyä siihen, miten päihteidenkäyttöä saataisiin ehkäistyä ennalta. Häyry kertoo, että tuontirajoituksiakaan ei tällä hetkellä "hirveästi kunnioiteta".

Nuuskaa saa tuoda Ruotsista tällä hetkellä kilon. Oksalan tupakkatyöryhmä on esittänyt tuontirajoituksen puolittamista.

Vapaa liikkuvuus aiheuttaa vaikeuksia tuontirajoitusten valvomisessa, kertoo Tullin valvontajohtaja Hannu Sinkkonen. Tehtäviä pitää priorisoida ja tulli valvoo yhtäläisesti kaikkia luvanvaraisia ja laittomia tuotteita kohdentamatta erityisesti nuuskaan.

– Teemme kaikki tarkastukset samalla kertaa, Sinkkonen sanoo.

Sinkkosen mukaan nuuskan tuonnin valvonnassa on onnistuttu hyvin.

– Alkuvuodesta takavarikkotilastot ovat valmistuneet ja syyskuun loppuun mennessä tulli on takavarikoinut yli 5100 kiloa nuuskaa. Onhan se merkittävä määrä.

Mitä Vaasan kaupungin nuuskapuotiomistuksille pitäisi sitten tehdä?

– Se on viranomaisten ja Vaasan kaupungin välinen asia, Oksala summaa.

Jutun ingressiä korjattu su kello 11.22. Nuuskapuoti ei sijaitse laivalla vaan Uumajan satamassa. Korjaus ma kello 10.30: Nuuskapuoti on kokonaan, ei puoliksi laivayhtiön omistuksessa. 

Lue myös:

    Uusimmat