Mainos

Kodinkonekauppiaat uskovat digitelevisioon

Kodinkoneala luottaa että digitaalitelevisiot ja vastaanoton lisälaitteet käyvät hyvin kaupaksi, kunhan jo sovituista käyttöönottoaikatauluista pidetään kiinni.

Digi-tv

Kodintekniikkaliiton puheenjohtajan Kalevi Aron mukaan digilähetykset olisi hyvä saada alkamaan ensi syksynä, kuten on suunniteltu.
-Ensi vuoden helmikuussa pidettävät Salt Lake Cityn talviolympialaiset olisivat hyvä tilaisuus uuden teknologian lopulliseen läpimurtoon, Aro sanoo.

Viestintäministeri Olli-Pekka Heinonen arvioi sunnuntain Helsingin Sanomissa, että digitaalisia tv-lähetyksiä ei ehkä päästä aloittamaan suunnitellussa aikataulussa eli ensi elokuussa.

Laitteiden saatavuus ei Aron mukaan ole esteenä digilähetysten aloittamiselle. Kodinkonekauppiaat ovat valmiita digitaalisten lähetysten vastaanottoon tarvittavien päätteiden eli set top boxien myynnin aloittamiseen.
-Jos digilähetykset alkavat ajallaan, tulee set top boxeista ja laajakuvatelevisioista varmasti ensi joulun hittituotteita, Aro arvioi.

Vastaanotinkauppa on jo kasvanut

Digitaalilähetyksiin siirtyminen on jo nyt kasvattanut televisiovastaanotinten kauppaa, kun katsojat ovat vaihtaneet vanhanmallisella kuvaruudulla varustettuja televisioitaan uusiin. Vanhanmallisissa kuvaruuduissa ruudun leveyden ja korkeuden suhde on 4:3, kun taas uusissa laajakuvatelevisioissa kuvasuhde on 16:9. Digilähetysten alkamisen myötä ei-digitaalisetkin televisio-ohjelmat lähetetään 16:9-muodossa, minkä vuoksi vanhanmallisissa televisiossa ruudun ylä- ja alareunaan ilmestyy musta palkki.

Viime vuonna myydyistä 274 000 televisiosta noin 60 000 oli laajakuvavastaanottimia. Niiden osuus televisiomyynnistä kasvaa jatkuvasti, kertoo soittokierros kodintekniikkaliikkeisiin. Esimerkiksi Veikon Koneen myymälässä Vantaan Pakkalassa laajakuvavastaanotinten osuus myynnistä on jo noin 80 prosenttia. Kalevi Aro odottaa laajakuvatelevisioiden myynnin nousevan vuonna 2001 jopa 100 000 vastaanottimeen.

Set top boxien tarkkoja hintoja ei ole vielä määritelty, mutta hinta liikkuu boxin ominaisuuksista riippuen 4000 ja 6000 markan välillä. Boxeissa voi olla esimerkiksi ohjelmien tallentamiseen käytettävää muistikapasiteettia tai vaikkapa mahdollisuus internet-yhteyden luomiseen. Myös näkyvien kanavien määrä vaihtelee boxin mukaan. Ostamisen ohella boxeja voi myös vuokrata.

"Tavara ei lopu kesken"

Pakkalan Veikon Koneen myymäläpäällikkö Harri Haarela uskoo, että digilähetysten alkamisen myötä kodinkoneliikkeissä käy vilske, kun katsojat yhtäaikaa ostavat vastaanottimeensa set top boxin.
-Boxit tuskin kuitenkaan loppuvat kesken, sillä valmistajia on useita. Tällä hetkellä boxeja myydään jo mm. Ruotsissa ja Britanniassa, Haarela kertoo.

Oululaisen Veikon ja Ossin Konehallin Ossi Häikiön mukaan suuren yleisön tiedot digitelevisiosta ovat vielä heikkoja. Hän kuitenkin uskoo, että uusi teknologia lyö itsensä nopeasti läpi.
-Kun katsoja kerran katsoo laajakuvatelevisiota, hän ei halua enää palata vanhan ahtaan ruudun ääreen, Häikiö sanoo.

Televisiolähetysten vuorovaikutteisuus on laajakuvan ja paremman kuvan laadun ohella yksi digitelevision valttikorteista. Häikiö ottaa esimerkin suomalaisten suosikkilajista.
-Formulakisoja katsellessaan katsoja voi itse valita, minkä kameran kuvaa hän haluaa seurata 36:sta mahdollisesta.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.