Kodin ulkopuolelle sijoitettuja lapsia ja nuoria enemmän kuin koskaan aiemmin – lastensuojeluilmoitusten määrä nousi viime vuonna

Lastensuojelukanteluita tehtiin viime vuonna yli 360 – suurin osa kanteluista aiheellisia 3:50
Toukokuussa uutisoimme siitä, että lastensuojelukanteluita tehtiin vuonna 2019 yli 360.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen julkaisema lastensuojelun tilastoraportti kertoo, että viime vuonna kiireellisesti sijoitettuja, huostassa olevia tai muuten sijoitettuja lapsia ja nuoria oli enemmän kuin koskaan aiemmin.

Raportin mukaan kodin ulkopuolelle oli viime vuoden aikana sijoitettuna kaikkiaan 18 928 lasta ja nuorta. Lukumäärä nousi kaksi prosenttiyksikköä vuodesta 2018.


THL:n mukaan viime vuonna yhteensä 4  093 lasta tai nuorta koki elämänsä ensimmäisen kodin ulkopuolelle sijoittamisen. Heidän osuutensa oli 22 prosenttia kaikista sijoituksista.

–  Selvästi tuntuu ja näyttää siltä, että lastensuojelun tarve kasvaa maltillisesti, THL:n erityisasiantuntija Martta Forsell kommentoi STT:lle.

Viime vuonna lastensuojeluilmoituksia kirjattiin yhteensä 85 746 lapsesta. Ilmoitusten määrä oli yhteensä 156  200, ja se kasvoi 7 prosenttia vuodesta 2018.

–  Sellainen huomio kannattaa tehdä, että alle neljä prosenttia alle 20-vuotiaista oli asiakkaina lastensuojelussa. Kun tiettyjä ikäryhmiä katsotaan, prosentit ovat kuitenkin suurempia. Kuntaerot toimintavoissa ovat huomattavia, toisissa kunnissa lastensuojelun asiakkuus aloitetaan helpommin kuin toisissa, Forsell kertoo.

Kaksinkertaistuminen kymmenessä vuodessa

Määrä on kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa. Vuonna 2009 lastensuojeluilmoituksia tehtiin yhteensä 79  600 kappaletta 53  286 lapsesta.

–  Siihen on vaikeaa sanoa aivan selvää syytä. Kuten aiemmin jo kerroimme, toivomme ja epäilemme seikan johtuvan siitä, että lasten asioita otetaan vakavammin ja kynnys ilmoitusten tekemiseen olisi madaltunut, Forsell pohtii.

Yhä useammalla viranomaisella on velvollisuus lastensuojeluilmoituksen tekemiseen tarvittaessa. Myös Forsellin mukaan tämä vaikuttaa kasvuun. Vielä viranomaisten ilmoitusten tilastot raportoidaan vain kuntatasolta.

–  Tulevaisuudessa meidän on mahdollista saada tietoja ilmoitusten jakautumisesta. Kunnat tilastoivat itse sitä tällä hetkellä.

Lue myös:

    Uusimmat