66 000 lapsesta tehtiin lastensuojeluilmoitus – ilmoitusten määrä kasvaa

Tuoreimman tilaston mukaan lastensuojeluilmoituksia tehtiin vuonna 2015 yhteensä 114 789.  Määrä kasvoi seitsemän prosenttia vuodesta 2014. 

Lastensuojeluilmoituksia tehtiin kaikkiaan 66 000 lapsesta. Se tarkoittaa siis sitä, että joistain lapsista oli vuoden aikana tehty useampi lastensuojeluilmoitus. Tiedot käyvät ilmi Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen tilastosta.

Se, että lastensuojeluilmoitusten määrä on kasvanut, voi olla merkki siitä, että yksittäiset ihmiset reagoivat herkemmin. 

Toisaalta uusi sosiaalihuoltolaki, joka tuli voimaan vuoden 2015 huhtikuussa, velvoittaa entistä laajemman viranomaisjoukon ottamaan yhteyttä sosiaaliviranomaisiin, jos heillä herää epäilys lapsen kaltoinkohtelusta.

Alla näkyy lastensuojeluilmoitusten määrän kehitys vuoteen 2014 asti. Vuonna 2015 lastensuojeluilmoituksia tehtiin 114 789. Se on seitsemän prosenttia enemmän kuin vuonna 2014.


Myös 8-vuotiaan Erika-tytön surma vuonna 2012 lisäsi ihmisten tietoisuutta siitä, miten huolta herättävään tilanteeseen voi puuttua.

Lastensuojeluilmoituksella huono maine 

llmoitusvelvollisuus on esimerkiksi lasten päivähoidon, pelastus- ja hätäkeskuslaitoksen, tullin, rajavartiolaitoksen, poliisin ja ulosottoviranomaisen palveluksessa työskentelevällä.

Näiden viranomaisten ei tarvitse tehdä perinteistä lastensuojeluilmoitusta, jos herää epäilys, että lapsi tai perhe on tuen tarpeessa. Sen sijaan he voivat tehdä "ilmoituksen sosiaalihuoltoon palveluntarpeen arvioimiseksi".

Lastensuojeluilmoituksella on monen mielessä leimaava ja osin jopa pelottava kaiku. Uudella "palvelutarpeen arviointi -ilmoituksella" toivotaan viranomaisten ilmoituskynnyksen madaltuvan.

Lastensuojelun keskusliiton toiminnanjohtaja Hanna Heinonen pitää uutta ilmoitusmallia hyvänä sen rohkaistaessa viranomaisia hakemaan tukea perheelle jo varhaisessa vaiheessa sosiaalihuollon palveluista. 

– Meillä on tietyt viranomaiset, jotka eivät ole kovin paljoa tehneet näitä ilmoituksia. Vaikka tilastoihin ei koota ilmoittajatahoa, meillä on suurista kaupungeista tietoa, että esimerkiksi varhaiskasvatuksesta (päivähoito) ei ole tehty paljoakaan lastensuojeluilmoituksia, Heinonen kertoo.

Panostus ennaltaehkäisevään palveluun

Uuden sosiaalihuoltolain on toivottu vievän lastensuojelua ennaltaehkäisevään suuntaan, eikä niin, että vasta sitten puututaan, kun tilanne on jo vaikea ja ongelmat perheissä kärjistyneet. 

– Luulen, että tämän sosiaalihuoltolain myötä yhteinen vastuu lapsien ja perheiden hyvinvoinnista on lisääntynyt. Ymmärretään myös paremmin, että tilanteen hoito ei lopu ilmoittajan puolelta ilmoituksen tekemiseen, vaan perheen tukena ollaan jatkossakin, Heinonen jatkaa. 

Väestöön suhteutettuna eniten lastensuojeluilmoituksia tehtiin vuonna 2015 Pohjois-Savossa ja vähiten Pohjanmalla. 

Lastensuojeluilmoitukset kohdistuivat erityisesti 13 vuotta täyttäneisiin lapsiin. 16–17-vuotiaiden ikäryhmässä lastensuojeluilmoituksia tehtiin 9,4 prosenttia väestön vastaavanikäisistä lapsista

Juttua muokattu 2.1.2017 klo 10:27. Lisätty tilaston lähde THL.

Lue myös:

    Uusimmat