Kläboa uhkaa sulkeminen maailmancupista – Therese Johaugilta ennuste dramaattisen lähdön seurauksesta

Yllättäen Norjan hiihtomaajoukkueesta eronnut Johannes Hösflot Kläbo saattaa päätöksen takia menettää paikkansa maastohiihdon maailmancupissa. Norjalaistähti yrittää vielä vaikuttaa Norjan hiihtoliiton sääntöihin.

Kläbo ilmoitti sunnuntai-iltana siirtyvänsä täysiaikaisesti isoisänsä valmennukseen. Taustalla ovat Norjan maajoukkueeseen kohdistuvat säästöt, joiden takia muun muassa urheilijamääriä pienennetään ja matkakuluista karsitaan.

Maajoukkueen ulkopuolelle jättäytyminen vaikeuttaa kuitenkin Kläbon mahdollisuuksia kilpailla kansainvälisesti. Tällä hetkellä Norjan hiihtoliiton säännöt sanovat, että maajoukkuepaikasta kieltäytyvälle urheilijalle voidaan myöntää paikka liiton hallinnoimiin kilpailuihin vain ”erityisissä olosuhteissa”.

Tähän Kläbo pyrkii vetoamaan. Hiihtäjät edustavat maansa lajiliittoa myös kansainvälisissä kisoissa.

– Toivomme ja uskomme, että he muuttavat sitä, jotta voin osallistua maailmancupiin ensi kaudella, jos olen tarpeeksi hyvässä kunnossa kilpailemaan, Kläbo kommentoi NRK:lle.

Myös Norjan hiihtoliitto on luvannut keskustella asiasta seuraavassa johtoryhmän kokouksessaan. Muuten pohdinta Kläbon päätöksen seurauksista on yhä kesken. Tähtihiihtäjän lähtö on imagollisesti ja taloudellisesti iso tappio liitolle.

Johaug: Maajoukkue vahva joka tapauksessa

Hiljattain uransa lopettanut Therese Johaug ei odota hiihtoliiton heittäytyvän asiassa hankalaksi.

– Ei, en usko niin, Johaug sanoo NRK:lle.

– En ole yllättänyt tästä. Se on ollut ilmassa. On todella sääli, että hän lähtee. Petter (Northug) teki aikanaan samoin. Maajoukkueen pojat todistivat, että he pärjäävät yhtä hyvin, elleivät jopa paremmin (ilman tähtinimeä). Maajoukkue on joka tapauksessa vahva, Johaug kommentoi.

VG-lehti uutisoi aiemmin viime viikolla hiihtomaajoukkueen kriisipalaverista, jossa urheilijat ilmaisivat huolensa säästötoimenpiteistä. Kläbo kertoo, ettei hän neuvotellut liiton kanssa jatkostaan ennen päätöksensä ilmoittamista. Myös muiden urheilijoiden kohtalo huoletti häntä.

– Minusta olisi väärin viettää korkean paikan leiriä samaan aikaan, kun joukkuetoverit menettävät paikkansa liiton säästötoimien takia, Kläbo kommentoi.

Jatkossa Kläbo aikoo vastata itse harjoittelunsa rahoittamisesta.

Lue myös:

    Uusimmat