Norjassa kuohuu: Johannes Hösflot Kläbo uhkaa jäädä ulos kisoista – taustalla Rukalla alkanut niskurointi

3:20
Tulosruutu: Venäjän Aleksandr Terentjev jätti Johannes Hösflot Kläbon toiseksi Rukalla maailmancupin sprinttiavauksessa.

Maastohiihdon supertähti Johannes Hösflot Kläbo on joutunut myllerrykseen, kun hän hiihti muusta Norjan joukkueesta poiketen Rukalla maailmancupin avausviikonloppuna ilman uuden yhteistyökumppani Viaplayn mainosta. Kläbo ei aio asiassa päätään kääntää.

Maastohiihtoakin näyttävästä suoratoistopalvelu Viaplaysta tuli kauden alla Norjan hiihtoliiton uusi yhteistyökumppani. Norjan maajoukkuehiihtäjien asuihin oli painettu Viaplayn mainokset, mutta Kläbo ei ole halunnut sen kanssa hiihtää, vaan kilpaili Rukalla maailmancupin avausviikonloppuna ainoana norjalaisena ilman Viaplayn logoa.

Kläbo ei usko yhteistyön hyödyttävän hiihtoliittoa tai Viaplayta kumpaakaan. Hän huomautti Adresseavisenille, että Viaplay näyttää hiihtoa journalistisesti, vaikka on Norjan yhteistyökumppani. Kläbo kokee, että tilanne luo riippumattomuus- ja luotettavuusongelmia sekä Viaplaylle että Norjan hiihtoliitolle, ja hän päätti toimia oikeaksi kokemallaan tavalla.

Kläbo tähdensi, ettei hänellä ole mitään Viaplayta vastaan. NRK:lle hän kertoi, että kyse ei ole rahasta vaan hänen arvoistaan.

Kläbon isä ja manageri Haakon Kläbo selvitti VG:lle, ettei Johannes halua mainostaa mitään mediaa, joka käsittelee häntä journalismissaan säännöllisesti. 

– Etäisyys on tärkeää, ja kun hiihtoliitto ei päättänyt pitää selvää ja määriteltyä etäisyyttä, Johannes päätti tehdä niin itse, Haakon Kläbo sanoi.

Norjan mediassa tapausta on puitu laajalti. Maastohiihtomaajoukkueen manageri Espen Bjervig kertoi VG:lle, että asiaa käsitellään sisäisesti, dialogia osapuolten kanssa käyden.

Harjoittelemaan kisaamisen sijaan?

Maastohiihdon maailmancup jatkuu viikonloppuna Norjan Lillehammerissa. Kläbo korostaa Adresseavisenille, ettei hän aio hiihtää Viaplayn logon kanssa myöskään tuolloin.

Jos Norjan hihtoliitto pakottaisi Kläboa tekemään niin, norjalaistähti pitää mahdollisena, että hän jättäisi kilpailut väliin.

– Voi olla, että otan isoisäni mukaan Skeikampenille (vuorelle) ja teen sen sijaan kovia harjoitussessioita, hän vihjaili.

Myös Haakon Kläbo teki selväksi, ettei Johannes aio hiihtää Viaplayn kanssa myöskään nyt viikonloppuna eikä tulevaisuudessa. Hän kertoi VG:lle, ettei Norjan hiihtoliitto ole informoinut heitä mahdollisista seuraamuksista.

VG kyseli tarkentavasti, onko esimerkiksi uhattu, ettei Kläbo saisi kilpailla.

– En halua mennä enempää yksityiskohtiin, isä-Kläbo vastasi.

Norjassa käydyn spekulaation perusteella on mahdollista, että Kläboa uhkaa kilpailuista ulos jääminen, mutta todennäköisenä voi toisaalta pitää, että hän saa kuitenkin hiihtää ilman Viaplayn mainostakin Norjalle korvaamattoman arvokkaana supertähtenä.

"Jos hiihtoliitto hyväksyy sen, se tulee johtamaan uusiin, isoihin ongelmiin"

NRK:n kommentaattori Jan Petter Saltvedt uskoi, että Norjan hiihtoliiton ainoa mahdollisuus on uhata tai sakottaa Kläboa sillä auktoriteetilla, mitä liitolla on. Adresseavisenin kommentaattori Birger Löfaldli luonnehti puolestaan, että asiassa ollaan ison kysymyksen äärellä.

– En usko, että hän (Kläbo) hiihtää (Viaplayn) logon kanssa viikonloppuna. Ja jos hiihtoliitto hyväksyy sen, se tulee johtamaan uusiin, isoihin ongelmiin, ja saamme ennakkotapauksen, Löfaldli sanoi.

Viaplay ei halunnut kommentoida asiaa, vaan sen kaupallinen johtaja Börge S. Nielsen viestitti, että asia on Norjan hiihtoliiton ja Kläbon välinen.

Kläbo sijoittui Rukalla perinteisen sprintissä toiseksi ja 15 kilometrin perinteisen kilpailussa yhdeksänneksi. 15 kilometrin takaa-ajoon hän ei muiden Norjan miesten kanssa kylmyyden vuoksi startannut.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja