Mainos

KKO:n päätös yksityisestä pysäköinninvalvonnasta säilyy

Korkein oikeus (KKO) on hylännyt purkuhakemuksen, jonka vantaalaismies teki korkeimman oikeuden yksityistä pysäköinninvalvontaa koskevasta päätöksestä.

KKO antoi viime keväänä ennakkoratkaisun, jossa se sallii yksityisen pysäköinninvalvonnan. Aiempien oikeuksien mukaan virhemaksun voi määrätä vain poliisi tai kunnallinen pysäköinninvalvoja.

Tuomion purkua haki vantaalainen autoilija, joka kävi oikeutta kaikissa oikeusasteissa pysäköintiyhtiö ParkComin kanssa. Vantaalaismiehen mielestä tuomio perustui väärään lain soveltamiseen. Mies viittasi hakemuksessaan perustuslakivaliokunnan lausuntoon, jonka johdosta eduskunta oli hylännyt yksityistä pysäköinninvalvontaa koskeneen lakiehdotuksen.

Korkeimman oikeuden päätös syntyi vuosi sitten äänestyksellä 3-2. KKO:n mukaan valvontamaksussa ei ollut kysymys julkisen vallan käytöstä, vaan sopimukseen perustuvasta velvoitteesta. Kiinteistön omistajalla oli oikeus määrätä omistamansa alueen käytöstä, jos sitä ei ollut laissa kielletty.

Purkuasian päätöksessä KKO toteaa, että pysäköinninvalvontaa ei ole lailla säännelty ja asiassa on ollut perusteltu mahdollisuus päätyä toisistaan poikkeaviin lopputuloksiin siitä, millä tavalla pysäköijä ja kiinteistön omistaja voivat sopia luvatonta pysäköintiä koskevista maksuista.

Asiaa ei muuttanut se, että perustuslakivaliokunta on myöhemmin katsonut, että yksityistä pysäköinninvalvontaa koskeva lakiesitys on perustuslain vastainen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.