Kittilän kaivoksessa tulipalo ja tuntien pelastusoperaatio kilometrin syvyydessä – 65 evakuoitiin

Palon syttyessä maan alla oli 65 ihmistä. Kaksi altistui lievästi savulle. Pelastustöitä tehtiin vajaan kilometrin syvyydessä noin neljän tunnin ajan.

Kittilässä kaikki ihmiset on saatu evakuoitua Suurikuusikon kaivoksesta turvallisesti pinnalle, kertoi kaivoksen johtaja Mikko Keränen STT:lle tekstiviestitse tiistaina aamuyöstä kolmen aikaan. Pelastustöitä tehtiin Keräsen mukaan yöllä vajaan kilometrin syvyydessä.

– Ammattitaitoisen pelastusorganisaatiomme ja pelastuslaitoksen erinomaisella yhteistyöllä pelastustehtävät saatiin hoidettua kaikkinensa noin neljässä tunnissa, Keränen kirjoitti viestissään.

Keräsen mukaan kaivinkoneessa syttynyt tulipalo on niin ikään saatu sammutettua ja tilanne on ohi. Tuuletus ja jälkihoitotyöt olivat sen sijaan yhä käynnissä.

Keränen kertoi aiemmin, että maan alla oli palon syttyessä 65 ihmistä. Kaksi ihmistä altistui jonkin verran savulle, mutta hän kuvaili heidänkin olleen hyvässä kunnossa.

– Kyllähän se aina säikäyttää tuollainen, kun maan alla syttyy tulipalo tunneleissa. Ainahan se on sellainen riski kyllä, Keränen arvioi.

Tieto suuresta liikennevälinepalosta maan alla tuli maanantaina iltakymmenen jälkeen. Keränen kertoi alkuyöstä, että palon syytä selvitetään.

Kittilän kaivos on Euroopan suurin kultakaivos. Sitä operoi Agnico Eagle Mines. Kaivoksella on Keräsen mukaan oma pelastusryhmä, jota pelastuslaitoksen henkilöstö tuli tukemaan.

–  Tällaisia tilanteita varten harjoitellaan paljon. Viimeisin harjoitus esimerkiksi oli viime viikolla, Keränen kertoi.

Jatkosta tiedettäneen paremmin aamulla

Keränen kertoi alkuyöstä, että töitä päästään jatkamaan kaivoksessa, kunhan kaikki ihmiset on saatu ensin ylös, ja tunnelit tuuletettua hyvin. Yön aikana tuotantoa ei kuitenkaan saatane käynnistettyä.

– Aamulla varmaan tiedetään jo tilannekuvaa paremmin, että miten jatketaan eteenpäin, Keränen arvioi alkuyöstä puoli yhden aikoihin.

Maanpäälliseen toimintaan kaivinkoneen palo ei vaikuttanut millään lailla. Keräsen mukaan rikastamolla oli alkuyöstä täysi tuotanto käynnissä, eikä maanpäällisessä yksikössä häiriötä edes huomannut.

– Malmiakin on pinnassa sen verran hyvin, että tuotanto säilyy senkin myötä katkeamattomana, vaikka tässä maanalaisen kaivoksen toiminta hetkeksi pysähtyykin, Keränen sanoi ja tähdensi, että rikastamo kestäisi puskurikasojen ansiosta usean vuorokauden katkoksen.

– Mutta en usko, että tässä niinkään pitkään menee, mutta tehdään rauhallisesti, eikä ole syytä hötkyillä.

Lue myös:

    Uusimmat