Kitaristi Emppu Suhonen on saanut kritiikkiä tyylistään 13-vuotiaasta lähtien – painava kommentti kritisoijille: "Silloin voi antaa ihmisten räksyttää"

Näin The Rasmus -kitaristi Emppu Suhonen reagoi nostalgiseen otokseen 8:19
Erikoishaastattelussa Emppu Suhonen: Näin hän reagoi teinikuvaansa.

Emppu Suhonen ei piittaa tyylinsä kritisoijista.

TikTakin ja sittemmin The Rasmuksen Emppu Suhonen tunnetaan muusikkoutensa lisäksi omintakeisesta tyylistään. 13-vuotiaana julkisuuteen noussut rock-tähti ei tee kompromisseja tyylinsä suhteen, mikä on joskus kirvoittanut myös anonyymiin, ilkeään kommentointiin erilaisilla verkkopalstoilla.

– Olen saanut tyylistäni paljon palautetta ihan TikTakin varhaisista vuosista lähtien. Se on ollut sekä positiivista että negatiivista, mutta se pitää hyväksyä. Jos elämässä tekee omia valintoja ja valitsee poikkeavan elämänpolun, negatiivinen palautekin tavallaan kuuluu asiaan, Suhonen pohtii MTV Uutisille.

– Muistan, että joskus teininä oli raskasta lukea internetistä vähemmän mairittelevia palautteita tyylistäni.

Itsevarmuus ja lokan kestäminen ovat Suhosen mukaan imeytyneet häneen jo kotikasvatuksesta. Tärkeintä kitaristin mukaan onkin se, että voi elää arvoilleen uskollisesti.

– Mitä ikinä tielle tulee, on syytä pysyä uskollisena itselleen ja omille arvoilleen. Katson aamulla itseäni peilistä ja seison sen takana mitä nään. Silloin voi antaa koirien haukkua ja ihmisten räksyttää, hän tiivistää. 

Suhosen tyyliä koristivat TikTakin aikaan esimerkiksi räikeät hiusvärit, musta pukeutuminen, ketjut sekä lävistykset.

– Olen ollut poikatyttö ja edustanut silloin jotain sukupuolistereotypioihin istumatonta tapaa olla. Se on ollut hienoa ja palautteen perusteella monille nuorille tärkeää.

Esikuvana oleminen ei ole ollut Suhoselle itselleen kuitenkaan aina helppoa. Toisinaan omia ennakkoluuloja on pitänyt tarkastella syvällisemmästä näkökulmasta.

– Olen taistellut koko elämäni jopa väsyksiin sen kanssa, millaisia tyttöjen pitäisi olla. Olen tehnyt joistakin stereotypisesti naisten vaatteesta itselleni ison vihollissymbolin. 

Suhonen itse ei käytä esimerkiksi naiseuteen liitettyjä vaatteita kuten korkokenkiä tai rintaliivejä.

– Joskus 30 vuotta täytettyäni heräsin siihen ajatukseen, että ”taistelenko nyt ihan oikeaa sotaa”. Sitten ostin korkkarit ja ymmärsin, että vaatekappale ei ole se asia, mitä vastaan taistelin. Se oli jotain vähän suurempaan.

Samalla Suhonen toteaa ajattelleensa naurettavan pitkään, että niin sanotusti "myy sielunisa", jos laittaisi esimerkiksi korkokengät jalkaansa. 

– En koskaan miettinyt sitä, pidänkö mekoista vai en, vaan ne edustivat itsessään jotain pahaa. Onneksi asia ei ole enää samalla tavalla, hän nauraa.

The Rasmus kilpailee parhaillaan Uuden Musiikin Kilpailussa kappaleella Jezebel. Yhtyeen mukaan biisi on vahvoille ja itsenäisille naisille, jotka kulkevat omia polkujaan.

– Keskustelimme Laurin kanssa ja hämmästelimme sitä, kuinka teksti tuntui kertovan juuri itsestäni, Suhonen sanoi.

Uuden Musiikin Kilpailun voittaja ja Suomen seuraava Euroviisuedustaja valitaan 26.2.2022 Turun Logomon UMK22-tapahtumassa. Finaalilähetys nähdään ja kuullaan suorana Yle TV1:ssä, Yle Areenassa, Radio Suomessa ja Yle X3M:llä. 

Lue myös:

    Uusimmat