Mainos

Netistä tilataan jopa ammattilaisille tarkoitettuja ilotulitteita: "Niitä ei missään nimessä pitäisi lähettää tavalliselle kuluttajalle"

Suomalaiset tilavat yhä enemmän ilotulitteita verkosta. Suoraan kotiin tilaaminen on kuitenkin laitonta. Verkosta tilataan myös vain ammattikäyttöön tarkoitettuja paukkuja.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes ja tulli valvovat tehostetusti räjähteiden tilauksia. Tullin mukana ilotulitelähetysten määrä on kasvussa.

Tukesin ylitarkastaja Mikko Ojala sanoo, että suosituimmat verkosta tilattavat ilotulitteet ovat niitä paukkupommeja, joita on Suomessakin saanut joskus räjäytellä, mutta ei enää.

– Ne voivat olla sallittuja joissain Euroopan maissa. Sitten tilataan myös ihan ammattikäyttöön tarkoitettuja tuotteita. Niitä ei missään nimessä pitäisi lähettää tavalliselle kuluttajalle, Ojala sanoo.

Ojalan mukaan on kummallista, että ammattilaiskäyttöön tarkoitettuja ilotulitteita ylipäätään myydään ja kulkee paketteina, koska ne ovat tavallisilta takapihalla poksauttelijoilta kiellettyjä jokaisessa Euroopan maassa.

Tulitteiden ostaminen verkosta on mahdollista vain, jos tilatut tuotteet noudetaan pelastusviranomaisten hyväksymästä myyntipisteestä.

Komet Bomb vielä muistissa

Ilotulitteet on jaettu luokkiin sen mukaan, miten vahvoja ne ovat. Esimerkiksi paukkupommien kohdalla luokat ovat kakkosesta neloseen. Neljäs luokka on ammattilaiskäyttö. Ilotulitteen luokka suurenee sen massan kasvaessa. Tuotteiden sytytyksessä on eroja ja jotkin ammattikäyttöön tarkoitetut ilotulitteet vaativat laukaisuputkia, kehikoita ja muutenkin erityisosaamista.

– Tullin ja Tukesin yhteisessä valvontakampanjassa on tänä vuonna löytynyt yhteensä seitsemän merkitsemätöntä pakettia ilotulitteita.

Tullin mukaan Helsinki-Vantaalta on löydetty useita kymmeniä kiloja ilotulitteita. Myös Turun lentoasemalta on löytynyt luvattomia paukkuja.

Iso kunnia löydöistä kuuluu uudelle tullin ase- ja räjähdekoira Heilalle ja hänen vainulleen.

Tunnetuin ja samalla traagisin myynnistä meillä poistunut ilotulite on Komet Bomb 3. Kolmetuumaisen tähtipommin viallisen tulilangan ja käyttöohjeiden puutteiden vuoksi se aiheutti lähes 300 eriasteista vammaa samana uudenvuoden yönä parikymmentä vuotta sitten.

Lupa oltava

Ojala sanoo, että ammatti-ilotulitteiden käyttö on aina luvanvaraista toimintaa. Yleisimmin Tukes myöntää lupia yrityksille.

Ilotulitteiden tilaaminen verkosta on riski koko kuljetusketjulle.

– Käsittelijä ei useinkaan tiedä käsittelevänsä pakettia, joka sisältää räjähteitä. Siinä on todella suuret riskit, varsinkin jos paketti on tulossa lentorahtina, Ojala muistuttaa.

Ilotulite-ekspertti sanoo, että muualla Euroopassa ammattitasoiset räjähteet ovat aiheuttaneet pahojakin vahinkoja.

Suurin vastuu oikeanlaisten rakettien ja pommien päätymisestä kuluttajille on maahantuojilla. Tukes tekee jonkin verran pistokokeita, joissa ei Ojalan mukaan saa tietenkään löytyä yhtään kiellettyjä tai viallisia tuotteita.

Tee se itse-miehet

Poliisi varoittaa uudenvuoden juhlijoita ryhtymästä autotallikemisteiksi eli sekoittelemasta itse ilotulitteiden sisältöjä keskenään. Itse tehdyistä sekoitepommeista aiheutuu keskimäärin pari vammaa. Tukesin ylitarkastajalla on tee se itse-miehille selvä viesti: Itse tekeminen on vaarallisuuden lisäksi laitonta.

– Kun tuotteita puretaan ja niistä fiksataan sitten jotain itse, niin se on laitonta. Se tulkitaan räjähteen valmistamiseksi. Räjähteen valmistaminen on todella säädeltyä ja vaatii tehdasluvat.

Ylitarkastaja sanoo, että suomalaiset räjäyttelevät taivaalle joka uusi vuosi saman tyyppisiä paukkuja. Pintansa pitävät padat, suihkut ja tietenkin erilaiset raketit.

Ojala muistuttaa siitä, että rakettien ampujilla pitää lain mukaan olla suojalasit. Niitä hän toivoo myös mahdollisimman monelle ilotulitteiden katsojallekin

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.