Vielä vuosituhannen alussa nuoret leikkivät sotaa roomalaisilla kynttilöillä – yllättävä ilotulitevaara vaanii lapsia yhä uuden vuoden jälkeen

Ilotulitemainokset luisuneet taas täydeksi markkinoinniksi – silmälääkäri kertoo ongelmista 5:40
Katso ylilääkärin ohjeet turvalliseen ilotulitteiden käyttöön.

Ilotulitteiden käyttö ilman suojalaseja on lailla kielletty. Silti valtaosa ilotulitteiden aiheuttamista silmävammoista tapahtuu ilman suojalaseja.

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja MTV Katsomossa.

Viimeisen kahdeksan vuoden ajan ilotulitesilmävammoja on tullut keskimäärin 12 vuodessa. Niistä noin 90 prosenttia on tapahtunut ihmiselle, jolla ei ole ollut suojalaseja.

HUSin Silmäklinikan ylilääkäri Tero Kivelä tuntee ilotulitevammat kymmenien vuosien kokemuksella.

– Palovammat ja silmän puhkaisevat vammat ovat käyneet suojalasien ja roomalaisten kynttilöiden markkinointikiellon jälkeen harvinaiseksi, hän kertoo.

Nuoret leikkivät sotaa roomalaisilla kynttilöillä

Ennen tiukempia rajoituksia ilotulitesilmävammoja tapahtui keskimäärin 32 vuodessa.

Suojalasien käyttöpakon lisäksi onnettomuuksia ovat vähentäneet 18 vuoden ikäraja sekä tiukka aikaraja, jolloin ilotulitteita saa ampua.

– Lisäksi kiellettiin roomalaiset kynttilät, joilla nuoriso leikki sotaa uutena vuotena ja pikkuraketit, jotka lensivät sattumanvaraisiin suuntiin ja aiheuttivat paljon silmävammoja, täydentää Kivelä listaa.

Silmävammasta heti ensiapuun

Jos silmävamma varotoimista huolimatta tapahtuu, pitää hakeutua ensiapuun. Ainoa yöaikaan päivystävä silmälääkäri on Helsingin Meilahdessa oleva HUSin Silmäklinikka. Sinne tuodaan uutena vuotena potilaita ympäri Suomea.

Kivelä kehottaa pitämään lapsia silmällä myös uuden vuoden jälkeen, koska maastosta voi löytyä räjähtämättömiä ilotulitteita.

– Maastosta voi löytyä syttymättömiä ilotulitteita, joilla lapset alkavat leikkiä huonoin seurauksin. Niitä on 22 vuoden tilastoinnin aikana ollut kymmenkunta, Kivelä kertoo.

Turvallisuus unohtuu mainonnassa

Kivelä harmittelee, että maahantuojien markkinoinnissa turvallisuusasiat ovat jälleen päässeet unohtumaan.

– Koko sivun ilmoituksissa ei ole sanaakaan suojalaseista tai ilotuliteturvallisuudesta, vaan jokainen mainosmarkka on käytetty liikevaihdon suurentamiseen ja nolla euroa ilotuliteturvallisuuteen.

Tähän Kivelällä on ratkaisuehdotus:

– Ehkäpä jokaisen ilotulitteen kyljessä, niin kuin tupakkarasiassa, pitäisi olla tarra, että ilotulite vaarantaa näkösi.

Katso ylläolevalta videolta ylilääkärin ohjeet turvalliseen ilotulitteiden käyttöön.

Lue myös:

    Uusimmat