Kissanomistaja, tätä et olekaan vielä pohtinut! Tiedätkö, mitä kissanhiekka oikeasti on?

Näin leikkaat kissan kynnet 1:41
Näin leikkaat kissan kynnet

Kissanhiekka voi olla esimerkiksi savea tai puupellettiä, mutta millainen hiekka on lemmikille parasta?

Kun kissa ruopii hiekat lattian reunan yli, terävät hippuset tarttuvat jalkapohjiin kuin rantahiekka ikään. Mutta oletko koskaan miettinyt, onko kissanhiekkasi oikeasti "hiekkaa"?

Eri kissanhiekkoja valmistetaan eri aineista. Aina kyseessä ei ole varsinainen hiekka.

Kissanhiekka voi olla esimerkiksi…

  • Bentoniittia eli tietynlaista savea. Bentoniittia on usein paakkuuntuvissa kissanhiekoissa.
  • Piimaahiekkaa, piilevien kuorista syntynyttä maa-ainesta. Tällaista kissanhiekkaa saatetaan kutsua pussin kyljessä kristallihiekaksi.
  • Silikageeliä. Silikageeli on kovaa, läpikuultavaa raetta, joka imee kosteutta. Tämä hiekka ei paakkuunnu.
  • Paperi-, puu- tai selluloosapellettiä
  • Montmorilloniittia eli savipitoista maalajia.
  • Nykyisin tarjolla on jopa maissista valmistettua kissanhiekkaa!

Mutta millainen kissanhiekka on parasta?

Hiekkoja on yleensä kahta pääasiallista lajia: paakkuuntuvaa ja paakkuuntumatonta. Niitä markkinoidaan usein pääasiassa siisteydellä ja hajuttomuudella; esimerkiksi bentoniittikissanhiekkaan voidaan lisätä aktiivihiiltä lupauksen lunastamiseksi. Mutta millainen kissanhiekka on parasta lemmikille?

Se, mikä hiekoista sopii parhaiten, riippuu kissasta ja sen mieltymyksistä. Osa kissoista hyväksyy vain tietynlaisen hiekan, ja jotkut karsastavat esimerkiksi puupellettiä tai karheaa hiekkaa, koska se tuntuu tassujen alla ikävältä.

Kissalla tulisi myös olla useampia vessalaatikoita, ja perheen jokaisella kissalla pitäisi olla oma laatikko. Ihannetilanteessa vessoja on yksi enemmän kuin kissoja. 

Kissan ei tule syödä hiekkaa

Huffington Post huomauttaa, että vaikka kissanhiekka ei luonnollisesti ole kissalle vaaraksi, sen ei pitäisi syödä sitä.

Jos kissa syö hiekkaa aktiivisesti, se tulee viedä eläinlääkäriin. Esimerkiksi stressi tai muut terveysongelmat voivat aiheuttaa erikoista syöminkäyttäytymistä. Se, että kissa puhdistaa hiekkaa nuolemalla tassuistaan, ei ole kissalle vaarallista.

Lue myös:

    Uusimmat