Kiroilevista feministeistä uusi kotimainen vientituote? – "Kiroilu kuvastaa suomalaisuuden ydintä"

Valitse lempikirosanasi. "Ensin kiroillaan ihan hiljaa, ja kun käteni nousee, huudamme kaikki yhteen ääneen", käskyttää kirjoittaja ja feministi Maria Pettersson belgialaisklubin lavalla.

Sadatteluiden vyöry täyttää Beursschouwburgin tunnetun klubin, jossa vietetään lokakuisena iltana suomalaista, feminististä kiroiluiltaa.

– Joka kerta kun kiroat patriarkaatin, enkeli saa jossain siipensä, Pettersson ohjeistaa.

Suomen Benelux-instituutti on tuonut kaupunkiin vähän särmikkäämmän Suomi 100 -tapahtuman. Tätä ennen EU-pääkaupungissa on jo kuunneltu Sibeliusta ja saunottu parlamentin pihalla, mutta nyt kotimaisena vientituotteena ovat kiroilevat feministit.

Mikki on avoinna niin naisille kuin miehille, kertomuksille lukkiutuneista sukupuolirooleista, syrjinnästä ja huonosta kohtelusta. Sääntöjä on vain kaksi: älä ole typerä ja puheita ei saa nauhoittaa.

Ja tarinoita, niitä riittää.

Nuori nainen kertoo perheenisästä, joka hipelöi häntä yöbussissa, ja toinen kollegasta, joka käyttäytyi uhkaavasti firman juhlissa. Raskaana olevaa naista suututtaa, miten tuntemattomat kyselevät häneltä, millä tavalla hän aikoo synnyttää.

Eräs nainen purkaa turhautumistaan miesten ja naisten palkkaeroihin ja siihen, miten oma isoäiti pitää eroja täysin hyväksyttävinä. Toinen on surullinen naiskollegansa puolesta, jonka edestä epäpätevä mies vei työpaikan.

– Olen valmistautunut tähän tapahtumaan viikkoja, katsokaa, huudahtaa eräs lavalle kivunneista naisista ja paljastaa kainalokarvansa.

Puhu suusi puhtaaksi

Kertomusten välillä Pettersson astuu esiin, koska lavalla ei kiroilla tarpeeksi. Euroopan eri laidoilta Brysseliin päätynyt yleisö saa opetella ehkä ensimmäisen suomenkielisen sanansa. Mukavasti kitalaesta voimaa saavan p-sanan.

– Pitäkää tuo mielessänne, ja seuraavan kerran kun törmäätte patriarkaattiin sanotte noin, Pettersson yllyttää.

Patriarkaatti tarkoittaa miesten hallitsemaa yhteiskuntaa.

Yhdessä muistellaan puolalaista europarlamentaarikkoa Janusz Korwin-Mikkeä, joka julisti parlamentissa, että naisten kuuluukin tienata vähemmän, koska he ovat heikompia ja vähemmän älykkäitä. Myös presidentti Donald Trump mainitaan kuten myös keski-ikäisten miesten väritön suora EU-instituutioiden johdossa.

Suomalaisuuden ydintä

Benelux-instituutin johtaja Aleksi Malmberg kertoo, että kiroiluilta tuotiin Brysseliin, koska se kuvastaa suomalaisuuden ydintä.

– Ihmisten tasa-arvoinen kohtelu ja valtarakenteiden kyseenalaistaminen siten, että voidaan olla aika räväköitä ja rohkeitakin, on ihan ytimessä siinä, miten itse koen suomalaisuuden, Malmberg sanoo.

Feministiset kiroiluiltamat ovat alun perin Saara Särmän ja Rosa Meriläisen luovuuden tulosta. Vastaavanlaisia iltamia on jo järjestetty Suomessa vajaa kymmenkunta Tampereelta Helsingin Tavastialle.

Ensimmäisten Suomen ulkopuolella järjestettyjen iltamien ajoitus ei olisi voinut olla osuvampi. Viime viikkoina naisten häirintä on noussut otsikoihin harvinaisella voimalla.

Tummanpuhuvan turvalliselta lavalta kuullaan myös ohjeita: Tee itsellesi palvelus ja sano ääneen, jos sinua kohdellaan väärin, italialaisnainen rohkaisee.

Yleisölläkin on vastaus valmiina. Perkele! 


Lue myös:

    Uusimmat