Mainos

Kirkko nostaa panoksia egyptiläismummon tapauksessa

Vantaankosken seurakunta on jatkanut egyptiläisisoäiti Eveline Fadayelille jo aiemmin tarjoamaansa turvapaikkaa.

- Tarjoamme turvapaikkaa tämän ja ensi kuun ajan. Meillä on paikka jo mietittynä, kertoo seurakunnan kirkkoherra Jaakko Simojoki.

Kirkon näkökulmasta isoäidillä on oikeus jäädä Suomeen: sairaan isoäidin on saatava olla läheistensä kanssa. Suomen oikeus on eri mieltä: ikävä perheen luo, masennus ja leskeys eivät riitä syiksi oleskeluluvan jatkamiseksi.

Oikeuden päätöksen mukaan Eveline Fadayelilla ei ole tarpeeksi painavia syitä oleskeluluvan jatkamiselle Suomessa. Helsingin hallinto-oikeuden mielestä Fadayelin sairaudet: diabetes, korkea verenpaine, tuki- ja liikuntaelinten vaivat, kilpirauhasen vajaatoiminta ja masennus eivät tee hänestä täysin riippuvaisia lapsistaan. Lisäksi oikeuden mukaan isoäidin ja hänen läheistensä tuntema ikävä ei ole peruste oleskeluluvan myöntämiselle.

Oleskeluluvan epäämisessä oli yhtenä syynä myös se, että Suomessa isoäiti ei kuulu ydinperheeseen.

Isoäiti on itse kertonut, että hän jäi leskeksi pari vuotta sitten, eikä hänellä ole sukulaisia Egyptissä. Sen sijaan Suomessa hänellä on kolme aikuista poikaa ja lapsenlapsia.

Kirkkoherra Simojoken mukaan kirkko ei vedä tiukkaa linjaa perheen käsitteen määrittelyssä.

- Kirkko näkee perheen näin: isä, äiti ja lapset ja siihen kuuluva lähipiiri. Kirkon kanta on se, että kaikista pidetään huolta. Kunnioitetaan isovanhempia ja välitetään heistä, sanoo Simojoki.

Simojoen mukaan inhimilliset ja humanitääriset syyt kirkon tarjoamalle turvapaikalle täyttyvät Eveline Fadayelin tapauksessa. Tämä on Simojoen mukaan ensimmäinen kerta, kun Vantaankosken seurakunta tarjoaa kirkon turvapaikkaa.

- Tällä egyptiläisvanhuksella ei ole edellytyksiä selvitä Egyptissä. Ei terveydellisesti, eikä muutenkaan, sanoo Simojoki.

"Poliisia emme vastusta"

Vantaankosken kirkkoherra Jaakko Simojoki ei kuitenkaan halua tarkasti kertoa miten ja missä tilanteessa kirkko oikeasti tarjoaisi egyptiläisisoäidille suojapaikkaa.

- Tietysti emme lähde poliisia vastustamaan, hän sanoo.

- Tässä vaiheessa tämä on enemmänkin ele, jolla kirkko osoittaa tukeansa, Simojoki sanoo.

Isoäidin asianajaja Eero Lambergin mukaan seuraavaksi haetaan valituslupaa Helsingin hallinto-oikeuden päätöksestä. Hallinto-oikeus hylkäsi tämän kuun alussa Eveline Fadayelin, 64, valituksen maahanmuuttoviraston kielteisestä oleskelulupapäätöksestä. Päätöksen valituslupaa pitää hakea korkeimmasta hallinto-oikeudesta 30 päivän aikana. Ainakin tämän ajan Eveline Fadayel saa olla Suomessa.

Kirkkoherra Jaakko Simojoki ei ole tavannut Eveline Fadayeliä, mutta tapasi hänen poikansa viimeksi viime viikolla.

- Hän kantaa huolta äitinsä voinnista, Simojoki sanoo, muttei halua tarkemmin kertoa perheen tilanteesta.

Hän ei ole tavannut Eveline Fadayelia kertaakaan, mutta kertoo koko perheen olleen Vantaankosken seurakunnan diakoniatyön piirissä jo ennen kuin tapaus tuli julkisuuteen.

Eveline Fadayelin kaikki kolme lasta ovat asuneet ja työskennelleet Suomessa jo pitkään. Kaikki hänen kuusi lastenlastaan ovat Suomen kansalaisia.

Vantaankosken seurakunta tarjosi turvaa Eveline Fadayelille jo heinäkuussa, jolloin häntä uhkasi karkotus Suomessa asuvan perheensä luota Egyptiin. Myös arkkipiispa Jukka Paarma ja arkkipiispa Leo ovat vedonneet maahanmuuttoviranomaisiin ja poliittisiin päättäjiin, että ydinperheen käsitettä laajennettaisiin myös isovanhempiin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.