Kommentti: Donald Trump rakensi itse oman katastrofinsa

Donald Trump onnistui neljässä vuodessa muuttamaan republikaanien värisuoran demokraattien värisuoraksi ja räjähtäneeksi tilanteeksi Washingtonissa, kirjoittaa MTV Uutisten toimittaja Tuomo Hyttinen.

Neljä vuotta sitten Donald Trumpin eteen levittäytyi mahdollisuuksien maailma. Republikaanit hallitsivat edustajainhuonetta, senaattia ja Valkoista taloa, eli kaikkea, mitä Yhdysvalloissa lakien säätämiseen tarvitaan.

Noista voiton päivistä on jäljellä vain rauniot.

Demokraattihaastajat Raphael Warnock ja Jon Ossoff voittivat istuvat senaattorit Kelly Loefflerin ja David Perduen tiistaisissa uusintavaaleissa. Voitto takaa sen, että senaatissa puolueiden välisen 50–50-tasatilanteen ratkoo varapresidentti Kamala Harris mielensä mukaan.

Demokraattien värisuora on hatara, mutta silti jättipotti. Vielä vuosi sitten tähän aikaan demokraattien mahdollisuuksia senaatin voittoon pidettiin kaukaisena toiveena.

Georgian uusintavaalien historiaan peilaten demokraattien temppu on pieni ihme. Äänestysaktiivisuus yleensä romahtaa kymmeniä prosentteja, ja useimmiten republikaanit ovat vieneet voiton.

Sekava Trump ja heikot ehdokkaat

Suuri syy republikaanien tappioon on presidentti Donald Trump. Trump on tällä hetkellä republikaanien, ja ehkä koko Yhdysvaltojen politiikan tärkein mielipiteenmuodostaja.

Koko marras–tammikuun ajan presidentti on keskittynyt oman egonsa suojelemiseen ja vaalien varastamiseen. Asiakysymykset ja republikaanien georgialaisehdokkaiden tukeminen jäivät tärkeyslistan loppupäähän.

Ei toki sovi unohtaa republikaaniehdokkaiden kehnoutta. Kelly Loeffler sai nykyisen virkansa vuosi sitten Johnny Isaksonin vetäydyttyä.

Loefflerin haasteeksi muodostui se, ettei hän kyennyt rakentamaan uskottavaa kuvaa itsestään poliitikkona, vaan hirttäytyi täysin voimin Trumpiin, joka siis hävisi Georgiassa.

David Perdue taas on istunut senaatissa vuodesta 2014 lähtien. Hänen tämän vuoden kohuihinsa kuuluu muun muassa epäily sisäpiirikaupoista. Perdue oli lähellä voittaa vaalit marraskuussa, mutta hän jäi 50 prosentin haamurajan alle.

Näyttää siltä, että Perduen 1,8 prosenttiyksikön voitto kääntyi noin prosenttiyksikön tappioksi. Vain kolmessa kuukaudessa. Tässä tutkijoilla riittää perattavaa vaalien jälkeiseen aikaan.

Bidenin työ helpottuu – hieman

Tuleva presidentti Joe Biden pääsee ensimmäiselle virkakaudelleen paremmista lähtökohdista kuin vielä marraskuun alkupäivinä näytti. Republikaanienemmistöisessä senaatissa pienetkin voitot näyttivät etukäteen vaikeilta.

Elämä ei silti ole helppoa demokraattienemmistönkään kanssa. Esimerkiksi Länsi-Virginian senaattori Joe Manchin ja Coloradon senaattori Kyrsten Sinema ovat melko konservatiivisia ja äänestäneet muun muassa Trumpin nimittämän korkeimman oikeuden tuomarin puolesta.

Demokraattien vasemman laidan villeimpiä ehdotuksia, kuten Washington D.C:n ja Puerto Ricon osavaltiollistamista ei ole siis tulossa. Myöskään ilmasto- ja veropolitiikassa mikä tahansa ei mene läpi.

Korkeimman oikeuden 82-vuotias liberaalituomari Stephen Bryer voi sen sijaan jäädä hyvillä mielin eläkkeelle. Myös muut nimitykset esimerkiksi Bidenin hallintoon ja liittovaltion valitustuomioistuimiin todennäköisesti etenevät sujuvasti.

Nähtäväksi myös jää, mitä seurauksia Trumpille koituu hänen lietsomanaan leimahtamista Washingtonin levottomuuksesta.


Lue myös:

    Uusimmat