"Voi olla, että kädenojennus ei riitä" – Maanpuolustuskorkeakoulun Jaakko Jäntti punnitsi MTV Uutisten lähetyksessä Iranin ja Yhdysvaltain kiristyneitä välejä

3:21

Yhdysvaltain ja Iranin välit ovat kiristyneet äärimmilleen Iranin viimeöisen ohjusiskun vuoksi. Maanpuolustuskorkeakoulun strategian pääopettaja Jaakko Jäntti laittoi MTV Uutisten lähetyksessä ilmoille ajatuksen, ettei Trumpin maltillinen puhe välttämättä riitä Iranille.

Iran iski viime yönä ohjuksilla kahteen Irakin maaperällä olevaan lentotukikohtaan, joissa on Yhdysvaltain ja sen liittolaisten joukkoja. Isku oli vastaus erittäin vaikutusvaltaisen iranilaiskomentaja Qassem Suleimanin surmaan. Yhdysvallat tappoi tämän lennokki-iskulla Irakin Bagdadissa viime perjantaina.

– Isku oli tosiaan harkittu tarkkaan mittaluokaltaan, Jäntti toteaa.

Amerikkalaisia sotilaita ei haavoittunut iskuissa ja niiden tuhot jäivät muutenkin pieniksi.

– Taustalla saattaa olla halu osoittaa, että on reagoitu ja on kostettu. Toisaalta myös Yhdysvalloille on annettu mahdollisuus vetäytyä ja säilyttää omat kasvonsa, hän pohtii.

Trump asteli tänään median eteen ja piti perinteiseen tyyliinsä nähden hyvin maltillisen puheen Iranin tilanteesta.

– Puheessa oli positiivinen lähtö. Trump otti esille Iranin ydinsopimuksen ja vetosi kansainväliseen yhteisöön yhteistyön tekemiseen alueella. Nyt ei puhuttu kostosta vaan puhuttiin neuvottelemisesta.

Yhdysvaltain rauhallinen reaktio Iranin iskuun on sovinnollinen ele, mutta se ei Jäntin mukaan välttämättä tyydytä Irania.

– Voi olla, että Iranille ei kädenojennus riitä, täytyy ehkä tarjota jotain konkreettisempaa.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja