Mainos

Kirjastopäällikkö toivoo: Päättäjät, käykää kirjastossa!

Suomalaiset ovat edelleen aktiivisia kirjaston käyttäjiä. Lähinnä yksi kansanosa loistaa kirjastoista poissaolollaan: päättäjät. Lainan päivän kunniaksi moni kirjasto on kutsunut paikallisia silmäätekeviä pohtimaan kirjaston merkitystä.

Suomi on kansainvälisesti tunnettu kattavasta kirjastoverkostaan, kirjastojen suurista käyttö- ja lainausluvuista sekä teknologian ja tietoverkon hyödyntämisestä kirjastoissa.

Opetus- ja kulttuuriministeriön mukaan noin 80 % suomalaisista käyttää kirjastojen palveluja säännöllisesti.

Kaikkien innokkaimpia kirjastossa kävijöitä ovat lapsiperheet, opiskelijat ja ikämiehet.

– Vanhemmat miehet käyttävät ahkerasti lehtilukusalia. Lapsiperheet käyvät hyvin paljon esimerkiksi kirjastojen lastentapahtumissa. Samalla hankitaan luettavaa lapsille, ja vanhemmat käyttävät kirjaston muita palveluita. Lisäksi kirjastoa käytetään aiempaa enemmän opiskelutilana, Suomen kirjastoseuran toimistopäällikkö Kristiina Kontiainen kertoo.

"Päättäjien kirjastokäsitys on vanhentunut"

Vähiten kirjastossa käyvät ruuhkavuosiaan viettävät ja keski-ikäiset naiset ja miehet, joilla ei ole enää pieniä lapsia. Tuohon joukkoon kuuluvat monet päättäjät.

– Valitettavasti on aika paljon päättäjiä, jotka eivät ole käyneet kirjastossa koko päättäjäoloaikanaan. Heidän mielikuvansa nykykirjastosta ja siitä, mitä siellä tehdään, voi olla monen vuoden takainen. Freesaus voisi siis olla paikallaan, Kontiainen vihjaa.

Kontiainen uskoo, että kirjastot ovat hyödyksi koko yhteiskunnalle.

– Kirjaston ansiosta yhteiskunnassa on vähemmän syrjäytyneitä ja pahoinvointia ja ehkä vähän enemmän mahdollisuuksia hyvinvointiin. Kun ihmiset käyvät kirjastossa ja pitävät yllä tietojaan ja taitojaan sitäkin kautta, meillä on myös hyviä työntekijöitä ja veronmaksajia yhteiskunnalle.

Kirjastosta lainataan kirjoja – ei kävelysauvoja

Kirjastoista voi lainata nykyään paitsi kirjoja myös esimerkiksi ompelukoneita, kävelysauvoja, sateenvarjoja ja porakoneita. Niiden osuus kirjaston koko lainausmääristä on kuitenkin hyvin pieni; suurin osa kirjastossa kävijöistä hakee kirjastosta edelleen tietoa tai lainaa romaanin tai runoteoksen.

– Harrastusvälineiden lainaaminen on hauska ilmiö, mikä kirjastossa voidaan hoitaa ikään kuin siinä sivussa. Sen merkitys on kuitenkin hyvin marginaalinen.

Kirjastoissa vietetään tänään Lainan päivää teemalla "Oikeus kirjastoon". Osassa kirjastoista annetaan teemapäivän kunniaksi lainasakkoja anteeksi ja osassa voi tehdä varauksia ilmaiseksi. Kirjastot ovat kutsuneet myös paikallisia päättäjien pohtimaan vuoden teemaa.

 

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.