Kirjailijat avaavat sisällissodan vaiettuja tarinoita – ”Tätä on kätketty ja hävetty”

Kohtalon vuosi 1918, osa 1 9:00

Kaunokirjallisuus on hyvä tapa purkaa sisällissodan vaiettuja traumoja, sanoo kirjailija Heidi Köngäs Huomenta Suomessa.

Lauantaina tulee kuluneeksi tasan sata vuotta Suomen sisällissodan syttymisestä. Sodan tapahtumia käsittelevät tuoreissa teoksissaan myös Huomenta Suomessa vierailleet kirjailijat Mike Pohjola sekä Heidi Köngäs.

Pohjolan immersiivisessä romaanissa Sinä vuonna 1918 lukijalle annetaan aktiivinen rooli ja tarina etenee lukijan valintojen mukaan. Näin teos avaa useita eri näkökulmia sisällissodan tapahtumiin.

Köngäksen kirja Sandra käsittelee sotaa sivustakatsojan silmin. Kirjan päähenkilön esikuva on Köngäksen oma isoäiti, tuolloin 23-vuotias viiden lapsen äiti, joka seurasi ikkunastaan kauhuissaan verisiä taisteluja.

– Tämän ympärillä on ollut Suomessa pitkään hiljaisuus. Se on ollut aihe, josta on vaiettu, tätä on kätketty ja hävetty, Köngäs sanoo.

Vasta 1960-luvun tienoilla aihetta on alettu laajemmin purkaa tutkimusten ja kaunokirjallisuuden kautta.

Köngäs pitää kaunokirjallisuutta hyvänä tapana käsitellä sodan vaiettuja traumoja, jotka ulottuvat sukupolvienkin päähän.

– Se on hyvä tulokulma näihin, kun se tuo sen tunteen kokemuksen, ja sehän on se, mitä haluaisimme isovanhemmiltamme kuulla.

– On hyvä, että siitä puhutaan ja sitä kautta se arpi menee kiinni ja vaalenee ja häipyy.

Kirjailijat Heidi Köngäs ja Mike Pohjola keskustelivat sisällissotaan liittyvistä tabuista ja niiden purkamisesta Huomenta Suomessa. Katso koko haastattelu oheisilta videoilta.


Lue myös:

    Uusimmat