Jännät naiset vuosisatojen varrelta pääsevät vihdoin valoon suurmieshistorian varjosta: Maria Petterssonin kirja ei kerro vain esikuvista: "Osa heistä on todella karmeitakin tyyppejä"

6:51
Katso video: Maria Pettersson kertoo Uutisaamun haastattelussa kirjastaan, joka kertoo naiskohtaloista suurmieshistorian varjossa.

Tietokirjailija ja päätoimittaja Maria Petterssonin uunituore kirja kokoaa yhteen naisten tarinoita suurmieshistorian varjossa. Pettersson kertoi kirjastaan MTV:n Uutisaamun vieraana.

Historian jännät naiset -kirja julkaistiin keskiviikkona. Alun perin idea kirjaan lähti itämään Petterssonin julkaisemista tviiteistä.

– Tviittailin jännien naisten tarinoita aina yhden päivässä. Sitten alettiinkin pyytää kirjaa ja podcastia, ja nyt ovat tulossa molemmat. 

Pettersson valitsi kirjan henkilöt tarkkaan. Esimerkiksi hienon keksinnön kehittäminen ei riittänyt valintaan, koska henkilön takaa täytyi löytyä aidosti kiinnostava tarina. 

– He eivät ole mitenkään esikuvallisia ihmisiä välttämättä, suurikaan osa heistä, vaan osa heistä on todella karmeitakin tyyppejä, Pettersson taustoittaa.

Kaikki kirjan henkilöt ovat myös edesmenneitä eikä kukaan heistä ole suomalainen. Useammalla henkilöllä saattaa kuitenkin olla siteitä Suomeen.

– Suomalaiset saavat vielä odottaa vuoroaan, hän toteaa.

Pettersson kuvailee, että kirjan tekeminen oli melkoinen salapoliisiprosessi ja vaati runsaasti taustatyötä. 

– Olen ollut pienestä tytöstä lähtien oikea historianörtti ja jotenkin janonnut naisten tarinoita, hän kuvailee.

Kirja kertoo historiaa naisten silmin

Pettersson toteaa, että maailmalla oli hyvin pitkään valloilla käsitys siitä, että historiassa mielenkiintoisimmat teemat olivat hallitsijamiehet ja sodat. 

Nyt ajatusmaailma on toisenlainen. Tänä päivänä ymmärretään, että historiaa täytyy tutkia monipuolisemmin esimerkiksi naisten ja köyhien silmin.

– Jos meidän ajastamme sadan vuoden päästä nostetaan vain Trumpin ja Putinin kautta, niin ei tästä todenmukaista kuvaa synny. 

Petterssonin mukaan asia ymmärretään paremmin, mutta ei vielä riittävän hyvin. 

– Rikkaita ja vallassa olevia on helpompi tutkia, kun heistä on enemmän aineistoa.

Vielä toistaiseksi kirjalle ei ole suunnitteilla jatko-osaa.

– Annetaan näiden naisten laukata vielä pikku hetki. Ryhdytään sen jälkeen miettimään, tarvitaanko heitä lisää, Pettersson lupaa.

Katso haastattelu kokonaisuudessaan videolta, jossa Pettersson kertoo omat suosikkinsa kirjan seikkailijattarista.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja