Oma isotäti oli esikuvana menestyskirjailija Tommi Kinnusen uusimmalle kirjalle: "Lapset tiputtivat sairaan opettajan ojaan"

1:20
Kirjailija Tommi Kinnunen uppotui isotätinsä historiaan.

Tommi Kinnunen (s.1973) on lukion äidinkielen opettaja ja kirjailija. Kinnunen nousi kertaheitolla suomalaisen kirjallisuuden kärkinimeksi esikoiskirjallaan Neljäntienristeys, joka sai kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkuuden ja Vuoden kirja -palkinnon vuonna 2014. Uuden kirjan esikuvana on Kinnusen oma sukulainen, mutta huippukirjailija on kirjannut teoksensa sivuille jotain myös omasta elämästään.

Tommi Kinnusella on kaikkiaan kolme kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkuutta. Kaikki Kinnusen sormista lähtenee kirjat ovat olleet myynti- ja arvostelumenestyksiä ja hänen tuotantoaan on käännetty yli 20 kielelle.

1.syyskuuta ilmestyy Kinnusen järjestyksessään viides romaani Pimeät kuut (WSOY), jonka päähenkilö on saanut vaikutteita kirjailijan isotädistä ja osin myös Kinnusen omasta opettajan työstä.

– Viimeiset vuodet hän [isotäti] oli pyörätuolissa ja 1. ja 2. luokan oppilaat kantoivat hänet päivittäin opettajan asunnosta luokkahuoneeseen. Yksi oppilas jopa kertoi, että kerran he vahingossa tiputtivat opettajan ojaan.

Kipinä kirjaan syttyi, kun Kinnunen sai haltuunsa isotätinsä paperisen jäämistön, johon sisältyi muun muassa kirjeenvaihtoa opettajan ja oppilaiden vanhempien välillä.

Lisäksi Kinnunen sai lukijaltaan vanhoja päiväkirjoja, jotka avasivat opettajan arkea 1940-luvun Suomessa.

Keskiössä sotien naispersoonat ja uuden alku

Kinnunen kirjoittaa usein kirjojensa keskiöön vahvoja naisia. Niin ikään Suomen sodat ja niiden sukupolvien yli lyövät aallot kehystävät Finlandia-ehdokkaanakin olleen Kinnusen romaaneja.

– Minua kiinnostaa jälleenrakennusaika. Minua kiinnosta se, että mikä kauheus siinä oli monta vuotta; talvisota, jatkosota, Lapin sota, että miten ylipäätään oli mahdollista tehdä paluu normaaliin elämään. Miten yhteiskunta saatiin toimimaan. Sellaiset tarinat on jo kerrottu miesten näkökulmista – en rehellisesti sanottuna keksi mitään sellaista tulokulmaa, joka olisi uusi ja kiinnostava. 

– Mutta naisten osuutta on käsitelty vähemmän, saatikka lasten, kirjailija pohtii.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Päivätyökseen Kinnunen opettaa lukioikäisille äidinkieltä. Hän on viime vuosina puhunut avoimesti opettajan työn kuormittavuudesta.

– Mikä sieltä opettajan työstä tulee myös tähän kirjaan, ovat välillä sellaiset kohtuuttomatkin vaatimukset. Elna [kirjan päähenkilö] joutuu tekemään sitä työtä ihan tosissaan ja jossain kohtaa huomaa, että hänestä ei vain kerta kaikkiaan ole kaikkeen siihen työmäärään, Kinnunen kertoo.

Katso alla olevalta videolta koko Tommi Kinnusen haastattelu, jossa hän kertoo muun muassa mielipiteensä koulu-uudistuksista.

5:23

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja