Mainos

Kirjailijakeskustelut alkoivat vilkkaina Mukkulassa

Mukkulan kirjailijakokouksen ensimmäinen keskustelu osoitti, etteivät kokouksen tämänkertaiset puheenjohtajat Tuomas Nevanlinna ja Juha Siltanen olleet väärässä arvellessaan valitsemansa teeman pakottamaan ottamaan kantaa.

Kysymys Mikä on pyhää? kirvoitti ilmoille jo aamupäivällä reilun parin tunnin aikana niin paljon erilaisia näkemyksiä aiheesta, että tiistai-iltaan jatkuvien keskusteluiden voi odottaa olevan hyvin värikkäitä ja vilkkaita. Aamupäivän alustajina olivat kirjailijat Claudio Pozzani Italiasta, Elsa Cross Meksikosta ja virolainen Jaan Kaplinski.

Pozzanin (s. 1961) ja Crossin (s. 1946) näkemystä pyhästä yhdistää se, että molemmat arvelevat pyhän liittyvän yksilöön ja löytyvän hänestä itsestään. Pozzanille pyhyys on paremman, onnellisemman ja totuudellisemman elämän tavoittelua. Siihen johtavat portaat, jotka ovat kaikkien ihmisten ulottuvilla.

-Taiteilijan tehtävä on luoda uusia askelmia. Taiteen kautta voimme muuttaa katsantokantaamme elämään ja nähdä asioita, joita emme ole ennen nähneet. Taiteilijalla on oltava idea siitä, että teoksillaan hän tekee parempaa maailmaa, totuuteen emme koskaan pääse, mutta sitä kohti tulee pyrkiä, pyrkiä edes sitä kohti pyrkimiseen.

Cross on löytänyt yhteyden pyhyyteen meditaation avulla. Jo ensimmäisen kerran kokeiltuaan hän oli tuntenut intensiivisen energian, haistanut ihanan tuoksun, kuullut tuntemattoman kielen sanoja, nähnyt suljetuilla silmillään hopeameren ympäröimän kultaisen kaupungin...

-Tietty siihen astinen levoton etsiminen loppui tuohon hetkeen, ahdistuksen ja puutteen tunne loppui. Samalla alkoi uudenlainen etsintä. Aloin etsiä uusia asioita sisältäni, koska mistä muualta tuo kaikki kokemani olisi voinut tulla.

Tuomas Nevanlinna kysyi, mikseivät kaikki ihmiset meditoi, jos se voisi aiheuttaa niinkin suuria tuntemuksia.

-Voisiko se johtua siitä, että pelkäämme sitä, että joku tuollainen asia voisi olla totta? Monissa puheenvuoroissa arveltiinkin, että pyhyyden kokemukseen liittyy vierautta ja pelkoakin.

Palauttakaa pyhyys, unohtakaa pyhyys

Jaan Kaplinskin mielestä pyhyys on työnnetty pois nykyihmisen elämästä. Ihmiskunta tarvitsisi hänen mielestään uusia vanhoja pyhiä asioita selviytyäkseen.

-Kauan kauan sitten pyhät asiat olivat funktionaalisia ja helpottivat ihmisen elämää. Oli pyhiä paikkoja, puita, eläimiä. Nykyään mikään konkreettinen ei enää ole pyhää. Virossa ja Suomessa on paljon muun muassa Pyhäjärviä ja Pyhäjokia.

-Jos olisin miljönääri, ostaisin Virosta järven ja julistaisin sen pyhäksi.

Täysin päinvastaista näkemystä edusti puheenvuoron käyttänyt ranskalaiskirjailija Dominique Sigaud.

-Pyhän avulla on luotu katastrofeja. Vaikea olisi kylpeä niissä vesissä, joihin on hukutettu ihmisiä pyhän nimissä. Unohtakaamme pyhyys, puhukaamme ihmisyydestä.

Iltapäiväkeskustelun alustajina kuultiin liettualaista Jurga Ivanauskaitea, Pirkko Saisiota ja eteläafrikkalaista Lewis Nkosia.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 15.06.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.