Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Kirja-arvio: Tiedostavan siemailun taito

Julkaistu 15.07.2019 17:48
Toimittajan kuva

Pertti Nyberg

pertti.nyberg@mtv.fi

Ani Kellomäki: Tiedostavan siemailun taito (Atena 2019)

Tiedostavan siemailun taito -tietokirjassa pohditaan, juovatko suomalaisten alkoholia vain siemaillen vai onko juominen jokapäiväistä tissuttelua.

Kirjan idea on kertoa, että nykyisin alkoholi on esillä kaikkialla ja juomisesta on tehty liian normaalia. Ihmiset yhdistävät mainonnan tai muun syyn takia alkoholin ainoastaan positiivisiin asioihin, kuten yhdessäoloon, stressin poistamiseen ja tapaamisiin ihmisten kanssa.

Ani Kellomäki on huolestunut etenkin siitä, että alkoholista tulee liian arkipäiväistä. Hän kertoo tapauksesta, joissa työpaikalla naukataan aina siivu jaloviinapullosta, jos joku on työyhteisössä onnistunut työtehtävässään. Salli-niminen haastateltava puolestaan kertoo, kuinka keskisuomalaisen koulun opettajat viettivät liian usein alkoholipitoisia kokoontumisia. Samantyyppisiä esimerkkjä kirjassa on useita.

Alkoholi näkyy kaikkialla

Kellomäki huomaa, että koko yhteiskuntamme on läpikotaisin "alkoholisoitunut". Puolenpäivän aikaan Helsinkiin tulevassa kaukojunassa oudon moni viihtyy ravintolavaunussa ja asemalla puolestaan baarissa on kyltti, jonka mukaan päivän ensimmäinen happy hour alkaa jo yhdeksältä aamulla. Hotellin avainkortissa mainostetaan kahta juomatarjousta alakerran baarissa ja hotellihuoneen pöydällä odottaa viinipullo.

Kritiikkiä saa myös median tapa kirjoittaa hauskoja tarinoita, jotka liittyvät jollakin tapaa alkoholiin. Lentokentän Oak Barrel -pubista kirjoitetaan aina myönteiseen sävyyn, kun matkalle lähtijät ottavat lähtökaljojaan. Kalsarikänneistä ja viinajoulukalentereista puolestaan tehdään niinikään myönteisiä juttuja.

Kirjassa on useita kertomuksia, joiden perussanoma on, että alkoholi vie... tai ainakin voi viedä turmioon. Perustissuttelu muuttuu jokapäiväiseksi kännäämiseksi ja poissaoloiksi töistä. Kaikki tapahtuu huomaamatta ja salakavalasti. Koko yhteiskunta tukee tätä negatiivista kehitystä, sillä viininjuonti aterioilla on normalisoitu ja ihmiset on opetettu ajattelemaan, että kaikkiin vähäisiinkin mielenkohotushetkiin sopii lasi tai kaksi skumppaa.

Kuinka paljon on paljon?

Kuinka paljon on sitten paljon ja mikä on tiedostavaa siemailua? Kirjassa kerrotaan tilastoista mutta ei hirttäydytä liian tiukasti lukuihin. Toisille jo vähäiset määrät voivat olla liikaa, kun taas toisille suuretkin määrät ovat ainakin omasta mielestä normaaleja. Jos sisuskalut eivät hajoa, alkoholin liikakäyttö voi näkyä erilaisina onnettomuuksina tai pahimmassa tapauksessa väkivaltana. Hyvä tapa tiedostaa oman juomisensa määrä on pitää viinapäiväkirjaa, kirja valistaa.

Lopulta kirja kertoo, että ihmisen pitäisi löytää tapoja viettää aikaa ilman alkoholia. Alkoholia ei pitäisi liittää ainakaan liikaa itsensä palkitsemiseen tai onnellisuuden tavoitteluun eikä edes toisten ihmisten tapaamiseen. Alkoholi ei myöskään saisi olla lohturuokaan verrattavissa oleva "varjolohduke". Kirjoittaja onkin tyytyväinen, kun ilo ilman viinaa ei ole enää teeskentelyä vaan muotia ja kertoo sitten erilaisista ryhmistä, joissa alkoholia ei nautita.

Tiedostavan siemailun taito -kirja on hyvä muistutus siitä, kuinka alkoholi on nykyisin esillä joka puolella ja kuinka alkoholin käyttö on arkipäiväistynyt.

Toisaalta kirja osoittaa, kuinka vaikeaa alkoholista on edelleen kirjoittaa ilman kirjasta nyt huokuvaa moralistista ja jopa paternalistista otetta. Lukijaa valistetaan kuin lasta konsanaan ja itsestäänselvyyksiä koristellaan ulkomaalaisilla lähdeviitteillä. Kirja ei ole mikään täysraittiuden ylistäjä mutta kirjan sanomana on olettaa, että kaikilla ihmisillä on alkoholiongelma – jos ei vielä, niin sitten kohta.  

Lisää aiheesta:

Kannattaako firman bileissä tarjota ilmaista viinaa? Lääkärit kertovat, kuinka työelämä voi altistaa päihdeongelmalle – "Vahva riskitekijä"Voiko kuukaudessa sairastua alkoholismiin? Asiantuntijat kertovat, miksi lomatissuttelu on vaaraksiKarkasiko tissuttelu käsistä lomalla? Ylilääkäri listaa merkit, jolloin omasta alkoholinkäytöstä tulee huolestuaTietokirjailija Ani Kellomäki peräänkuuluttaa tiedostavaa siemailua: "Keskiviikko ei vielä välttämättä riitä skumpan arvoiseksi erityistilanteeksi"Jäikö putki päälle? Biletohtori kertoo, miksi juominen lähtee käsistäKohtuukäytössä opettelemista: Saako aikuinen ottaa jouluna viiniä?
AlkoholiMielipiteet

Tuoreimmat aiheesta

Alkoholi
  • 11.9.09:01
    Päihteet

    Johanna oli 2 784 päivää alkoholistin puoliso: "Sitten mittari vain tuli täyteen"

  • 8.9.14:19
    Raskaus

    Alkoholin myynti viivästyy tiistaiaamuna – tässä syy

  • 8.9.09:49
    Juomat

    Alkoholin vaikuttajamarkkinointia ei ollakaan kieltämässä

  • 8.9.06:00
    Asian ytimessä.doc

    Pohjoiskorealaisten rötökset Suomessa jatkuivat ison karkotuksen jälkeen – käsikähmä viranomaisten kanssa vei putkaan

  • 7.9.08:33
    Sienet

    Älä juo alkoholia, jos syöt tätä sientä – seuraukset voivat olla rajut