Ani Kellomäki: Tiedostavan siemailun taito (Atena 2019)
Tiedostavan siemailun taito -tietokirjassa pohditaan, juovatko suomalaisten alkoholia vain siemaillen vai onko juominen jokapäiväistä tissuttelua.
Kirjan idea on kertoa, että nykyisin alkoholi on esillä kaikkialla ja juomisesta on tehty liian normaalia. Ihmiset yhdistävät mainonnan tai muun syyn takia alkoholin ainoastaan positiivisiin asioihin, kuten yhdessäoloon, stressin poistamiseen ja tapaamisiin ihmisten kanssa.
Ani Kellomäki on huolestunut etenkin siitä, että alkoholista tulee liian arkipäiväistä. Hän kertoo tapauksesta, joissa työpaikalla naukataan aina siivu jaloviinapullosta, jos joku on työyhteisössä onnistunut työtehtävässään. Salli-niminen haastateltava puolestaan kertoo, kuinka keskisuomalaisen koulun opettajat viettivät liian usein alkoholipitoisia kokoontumisia. Samantyyppisiä esimerkkjä kirjassa on useita.
Alkoholi näkyy kaikkialla
Kellomäki huomaa, että koko yhteiskuntamme on läpikotaisin "alkoholisoitunut". Puolenpäivän aikaan Helsinkiin tulevassa kaukojunassa oudon moni viihtyy ravintolavaunussa ja asemalla puolestaan baarissa on kyltti, jonka mukaan päivän ensimmäinen happy hour alkaa jo yhdeksältä aamulla. Hotellin avainkortissa mainostetaan kahta juomatarjousta alakerran baarissa ja hotellihuoneen pöydällä odottaa viinipullo.
Kritiikkiä saa myös median tapa kirjoittaa hauskoja tarinoita, jotka liittyvät jollakin tapaa alkoholiin. Lentokentän Oak Barrel -pubista kirjoitetaan aina myönteiseen sävyyn, kun matkalle lähtijät ottavat lähtökaljojaan. Kalsarikänneistä ja viinajoulukalentereista puolestaan tehdään niinikään myönteisiä juttuja.

