Erich Kästner: Tuuliajolla Berliinissä (Aviador 2022) 294 s. (Suom. Vesa Tapio Valo)
”Tämän siitä sai kun kuvitteli että maapallo pyörii vain kun itse on sen pyörimistä katsomassa. Tämä naurettava tarve päästä itse paikalle!”
Ihmiskunnassa liene aina ollut ja on heitä, joilla on tarve elää elämänsä muiden nähden, kautta ja ensimmäisten joukossa. ’Fomo’ on tälle vain tuorein joksikin aikaa vakiintunut muoti-ilmaus.
Tuota naurettavaa tarvetta poti yllä romaanin päähenkilö Fabian. Tuuliajolla Berliinissä on Erich Kästnerin montaasimainen pätkä elämää sotien välisessä miljoonakaupungissa.
Kyse ei ole nostalgisesta haihattelusta tai esteettisestä, julman kiihkeästä Berliini-rekonstruktiosta. Kästner (1899-1974) kirjoitti romaaninsa kolmikymppisenä ennen Adolf Hitlerin valtaannousua.
Hänellä ei ollut historian taustapeiliä, johon heijastaa tieto tulevasta suursodasta ja tuhosta, jota ennen – jos ei nyt ainakaan ihmiskunta, niin moni suurkaupunki Berliini etunenässä – elämä piti laukaista hillittömäksi energiaksi ja orgiaksi.
”Pitelet tämän poltetun romaanin ensimmäistä suomennosta paraikaa käsissäsi”, teoksen elämänkitkeränmakuisesti suomentanut Vesa Tapio Valo kirjoittaa jälkisanoissaan.
Kästner todisti aitiopaikalla, kun natsien kirjarovio nieli teoksensa painoksia Berliinissä 1933. Rappiotaidetta siis, kansallissosialistien mielestä.
Ja onhan ulkopaikkakuntalaisen Fabianin ajelehtiminen kovasti berliinimäinen. Eroottista kiintymyksellistä rakkautta (muttei maksettua seksiä) ja tasapainoa hylkivä, ihmissuhteiden ja lihan nollasummapelilauta poliittisen kuohunnan ja talousvaikeuksien Euroopassa.
Valtaa arvostelevan raivon nyrkki tussahtaa plyysipehmusteeseen. ”Seurauksena oli pelkkä tussahdus.”
Suurkaupungissa kaikki on irti, elämä ihmisineen ottavat minkä irti saavat. Siinä ajassa sätkimme ja kärsimme me lukijatkin, sillä ihmistyypit eivät muutu, tai ota muuttuakseen. 28-vuotias Zachariaskin on kuin 2020-luvun väsymätön menestyspöhinäheikki.
Ei kuitenkaan joka askel, hengenveto ja miete ole vain kyynisyyttä: ystävyys - traaginen sellainen, satunnaisten vastaantulevien auttamista ja päinvastoin, äiti.
Fabianin unikuvissa Berliini on kuin Georg Groszin maalaukset.
Ja on valveolon havainnot ja kokemukset rahan groteskiudesta: Elokuvamogulin autoon ja kauheisiin alastomiin tekoihin antautuva nuori kaunotar, Fabianin ehkä se oikea rakkaus. Toisaalla paidankauluksesta ulos pursuava miehenniska naurattaa naisia. Kolmannessa suunnassa väijyy poikabordellin ylläpitäjäksi päätyvä, Fabianin omistukseensa haluava Moll.
Pois. Pois. Paluu kotiseudulle Leipzigiin ei suonut lepoa. Maapallo pyöri sielläkin, vaikka katkeran surullisesti hitaammin.
Kästnerin dialogi on metropolimaisen iskevää, kyynistä, ironista. Nopein nokkii hitaammat. Berliini avautuu ja elää maisemana ja aistikokemuksina.
Kästner asui itsekin Berliinissä, joten hän kirjoittaa kokemuksesta. Vesa Tapio Valo on laatinut mainiot selitykset sekä poliittiset ja kulttuurihistorialliset jälkisanat Kästneristä, Saksasta, Berliinistä ja käsillä olevasta romaanista.
Berliini-klassikon asemaan nousseen kertomuksen sensuroimaton versio ilmestyi vasta vuosikymmen sitten.
Pitkää välituntia pitäneessä Euroopassa ”järkevät eivät pääse valtaan”. Vaikka teoksessa jo sutaistaan pöytäliinaan hakaristi, romaani ei ole ennuste. Kirjoittamisajankohdan takia se ei ole jälkiviisas.
Me puolestaan emme kykene lukemaan sitä ilman kuluneen lähes vuosisadan kauheuksia. Me tiedämme, mitä tuleman piti.
Teos ja suomennos ovat Eurooppaa eurooppalaisimmillaan, kaikilla kaupungeiksi sanottujen ihmiskekojen räikeyksillä, pimeillä kujilla ja yksinäisyyksillä.
Uusimmat
-
11:43
Valeria ja Andrii kääntyivät autolla väärään suuntaan ja joutuivat venäläisten tulittamaksi – drone tallensi sotarikossyytteeseen johtaneet tapahtumat
-
11:41
Eduskuntavaaliehdokkaat korkeammin koulutettuja ja parempituloisia kuin äänioikeutetut – tässä puolueessa tienataan eniten
-
11:23
Ullanlinnan murhan suurimpiin kysymyksiin saadaan pian vastaus – "Epäilemme, että on ryhdytty tekemään taloudellisia järjestelyjä"
-
11:13
Koulubussi törmäsi tukkipinoon Enonkoskella – kyydissä toistakymmentä lasta
-
11:07
Kohutilanne sittenkin kurinpitoon: KooKoo teki tutkintapyynnön Tappara-pakin törkytempusta – tuomaripomo myöntää virheen
-
11:03
Elina Gustafsson osallistui aikoinaan Miss Gay -kilpailuun – valmentaja otti tiukkaan keskusteluun ja nyrkkeilijä teki jotain radikaalia
-
11:02
Poliisi pyytää vihjeitä näistä miehistä – murtatuivat Telia-liikkeeseen ja varastivat läjäpäin matkapuhelimia
-
10:51
Onko nuorten mielenterveyspalveluista säästetty jo liikaa? Nuoret tenttasivat poliitikkoja kriisistä
-
10:50
PAM hylkäsi sovintoesityksen kiinteistöpalvelualan työriidassa – Puheenjohtaja: "Palkkaratkaisu liian matala"
-
10:49
Valkovenäläinen supertähti avautuu kohtelustaan: "En ole koskaan kohdannut niin paljon vihaa"
-
10:30
14-vuotias Miia katosi yli kuukausi sitten – poliisi julkaisi nyt kuvan
-
10:15
Putin nöyrtyy ja Xi määrää – suomalaisdiplomaatti: "Venäjä on Kiinan taskussa"
-
10:15
Ukraina: Venäjä menetti päivässä 920 sotilasta ja 5 panssarivaunua – MTV seuraa sotaa
-
10:10
Sovintoehdotus hylätty – Siivoojien lakko uhkaa alkaa huomenna
-
10:00
F1:n erikoinen jupakka vei Fernando Alonsolta pystin – nyt espanjalainen latasi hilpeän vastauksen
-
10:00
Salkkarit-juonipaljastukset julki! Hahmon alusvaateyllätys saa häkellyttävän päätöksen
-
09:55
Ainakin 12 kuoli maanjäristyksessä Afganistanissa ja Pakistanissa
-
09:55
Tästä liikennerikkomuksesta ei ole ennen määrätty sakkoja, mutta nyt napsahti – huomaatko, mikä meni pieleen?
-
09:54
Harjunpää-rikossarjasta toinen kausi – kuvaukset käynnissä
-
09:53
Veturinkuljettajien lakko jatkuu kolmatta päivää – MTV seuraa junalakkoa
-
Lataa lisää