Ketamiinista tuli yksi suosituimmista bilehuumeista – tullin takavarikoinnit 160-kertaistuivat parissa vuodessa

Nukutus- ja kipulääke ketamiini on yleistynyt viihdekäytössä 3:32
Ketamiini kehitettiin alun perin sekä ihmisten että eläinten nukutusaineeksi. Viihdekäytössä siinä kiinnostavat erityisesti sen hallusinaatio-ominaisuudet.

Tullin mukaan ketamiinissa houkuttaa halpa hinta ja se, että rangaistavuus on pienempi kuin monessa muussa huumeessa.

Ketamiini kehitettiin alun perin nukutusaineeksi sekä ihmisille että eläimille, mutta nykyään sitä voidaan käyttää myös kipulääkkeenä akuutin kivun hoidossa, ja pieninä annoksina se voi toimia masennushoitona.

Vuonna 2020 Tulli takavarikoi ketamiinia 156 gramman edestä, viime vuoden saldo oli tullin ennakkotilastojen mukaan jo yli 25 kiloa. Kolmen vuoden aikana takavarikointimäärät ovat siis yli 160-kertaistuneet.

Tullin valvontajohtaja Hannu Sinkkosen mukaan ketamiini on noussut yhdeksi suosituimmaksi aineeksi.

Ketamiini erittäin suosittua kokaiinin, amfetamiinin ja marihuanan kanssa, Sinkkonen sanoo Viiden jälkeen -ohjelman haastattelussa.

Hänen mukaansa ketamiini valtaa markkinoita nopeasti.

– Uudet tuotteet valtaavat markkinaa silloin, kun ne ovat suhteellisen halpoja ja rangaistavuus on pieni. [Ketamiinin kohdalla] kyseessä on lääkeaine, ja jos sitä tilaa Suomeen niin kyseessä on lääkerikos tai salakuljetus, eikä huumausainerikos, Sinkkonen sanoo.

Miljoona suomalaista kokeillut huumeita

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen joulukuussa julkaisema päihdetutkimus osoittaa, että huumeita on viimeisen vuoden aikana tarjottu joko ilmaiseksi tai ostettavaksi joka viidennelle suomalaiselle.

THL:n erikoistutkija Karoliina Karjalaisen mukaan kolmasosa vastaajista kertoi kokeilleensa huumeita joskus elämänsä aikana.

– Väestötasolla se tarkoittaa noin miljoonaa ihmistä. Jos puhutaan viimeisen vuoden aikana käyttäneistä, se kuvaa sitä vähän säännöllisempää käyttöä, näitä oli vajaa 10 prosenttia ja se tarkoittaa noin 320 000 suomalaista. 

– Lähes kaikki, jotka ovat joskus kokeilleet jotakin huumetta, ovat kokeilleet kannabista. Sen jälkeen yleisintä on reseptilääkkeiden väärinkäyttö, esimerkiksi rauhoittavat, unilääkkeet tai vahvat kipulääkkeet, Karjalainen sanoo.

Katso koko keskustelu: Niin sanottujen bilehuumeiden käyttö on yleistä

Tullin takavarikoimat ketamiinimäärät ovat yli satakertaistuneet - minkälainen aine on kyseessä? 10:16

 

Lue myös:

    Uusimmat