Mainos

Kinkel: Agenda 2000 ei valmistune lopullisesti ensi keväänä

Saksa pyrkii saamaan Euroopan unionin uudistamista käsittelevän Agenda 2000 -ohjelman valmiiksi EU:n puheenjohtajakaudellaan ensi vuoden alkupuoliskolla, mutta jotakin jäänee Suomellekin, arvioi Saksan ulkoministeri Klaus Kinkel tänään Helsingissä. Saksan puheenjohtajakauden tavoitteena on siten saada aikaan päätökset EU:n rahoituksen, rakenteiden ja maatalouspolitiikan uudistamisesta, jotka valmistavat EU:ta laajenemaan itään.

Suomen ulkoministeri Tarja Halonen puolestaan toivoi, että EU:n Amsterdamin sopimus hyväksyttäisiin kaikissa jäsenmaissa Itävallan puheenjohtajuden aikana tämän vuoden loppuun mennessä. Suomi toivoo myös poliittisia ratkaisuja Agenda 2000 -ohjelmasta.
-Lisäksi toivomme, että laajentuminen etenisi sillä hyvällä uralla, jolla se nyt on meneillään, sanoi Halonen.

EU on aloittanut neuvottelut jäseneksi hakeneiden Viron, Tshekin, Unkarin, Puolan, Slovenian ja Kyproksen kanssa. Kinkelin työvierailun tarkoituksena oli varmistaa, että viestikapulan vaihto sujuu kitkatta, kuten Kinkel luonnehti tiedotustilaisuudessaan. Ministeri Halonen on puolestaan jo tavannut portugalilaisen virkaveljensä samoissa merkeissä: Portugali seuraa puheenjohtajana Suomea.

Suomen ja Saksan kahdenvälisistä suhteista puhuessaan Kinkel luonnehti Suomea tärkeäksi talouskumppaniksi Saksalle.
-Erityisen iloinen olen siitä, että suomalaisyritykset ovat investoineet Saksan itäisiin osiin, sanoi Kinkel. Kinkel muisteli Suomea myös miellyttävänä lomakohteena - meri, järvet ja metsät ovat jääneet hänen mieleensä lomamatkoilta.

Kinkel keskusteli Halosen jälkeen pääministeri Paavo Lipposen kanssa ja matkasi Naantalin Kultarantaan tapaamaan presidentti Martti Ahtisaarta. Suomesta Kinkel lähti illalla Liettuaan, missä hänellä on huomenna vuotuinen tapaaminen Viron, Latvian ja Liettuan ulkoministerien kanssa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.