Kiinaa uhkaava koronasulku näkyy jo Suomessa – ainakin yksi kauppaketju on täyttänyt varastojaan

Materiaalipula ja toimitusvaikeudet haittaavat elektroniikkatuotteiden kauppaa 1:52
Katso myös: MTV Uutiset kertoi lokakuussa, miten materiaalipula ja toimitusvaikeudet haittaavat elektroniikkatuotteiden kauppaa.

Kiina uhkaa jälleen sulkea satamakaupunkejaan estääkseen koronatartuntoja leviämästä. Suomessa kauppaketju Tokmanni on varautunut toimitusketjun ongelmiin.

Koronan omikronmuunnos leviää Kiinassa huolestuttavaan tahtiin. Deltavariantin aikaan Kiina sulki satamiaan estääkseen viruksen pääsemisen maahan, ja aikoo mahdollisesti toimia samoin nyt.

Sulku vaikuttaisi maailmanlaajuisiin toimitusketjuihin, jotka ovat takunneet jo pitkään muutenkin.

Halpaketju Tokmannin valikoimasta suoraa tuontia oli 26,2 prosenttia viime tammi-syyskuussa. Siitä 16,2 prosenttia tuli yrityksen Shanghain-yhtiön kautta. 

Tokmannilla on Kiinassa yhteisyritys norjalaisen Europrisin kanssa.

"Tavaroiden saatavuus kevään ja kesän sesonkiin on turvattu"

Yrityksellä oli toimitusvaikeuksia toissa keväänä, kun koronapandemia oli alussa. Nyt ongelmiin on osattu varautua paremmin.

– Olemme varautuneet muun muassa aikaistamalla tilauksia ja toimituksia. Shanghain-hankintayhtiömme on saatavuuden varmistamisessa merkittävä, ja toki pitkät yhteistyösuhteet tavarantoimittajiemme kanssa ovat auttaneet meitä tässä globaalisti vaikeassa tilanteessa, Tokmannin hankintajohtaja Juha Valtonen kertoo.

– Tilanne on Tokmannilla olosuhteista huolimatta varsin hyvä. Tavaroiden saatavuus kevään ja kesän sesonkiin on turvattu ja monilta osin ensi joulun ostot on jo tehty.

Tokmannilla on Kaukoidän toimituksissa yhteistyötä logistiikkayhtiö Maerskin kanssa.Se on Valtosen mukaan ollut erittäin tärkeää toimitusten varmistamisessa.

Lue myös:

    Uusimmat