Kimi Räikkönen lopetti purnaamisen nähtyään F1-tuomariston todisteet – Mika Salo kertoo, miten videonäytteet ratkaisivat hylkäyksen

F1-tuomarina monen vuoden ajan toiminut Mika Salo kertoo, että Imolan viikonloppuna epäselvyyksiä aiheuttaneet ratarajojen ylityksistä annetut tuomiot olivat lopulta varsin yksiselitteisiä.

Kimi Räikkönen oli yksi kuljettajista, joilta hylättiin kierrosaika lauantain aika-ajoissa radan ylittämisen takia. Alfa Romeo -kuski purnasi aikansa, mutta Salon tietojen mukaan tuomariston antama selvitys oli nopeasti lopettanut myös Räikkösen vastalauseet.

Salo esitteli sunnuntain kisalähetyksessä videomateriaalia, josta saa hyvin selville, miksi Lewis Hamiltonin tapauksessa hylkyä ei tullut, kun taas Räikköseltä ja Red Bullin Alexander Albonilta vietiin kierrosajat pois.

Räikkösen ylitys tapahtui mutkassa 15, johon oli viikonlopun aikana tullut muutos ohjeistukseen. Tuomaristo antoi kuskeille mahdollisuuden viedä auton aina videolla näkyvälle punaiselle viivalle saakka, kun taas tietyissä mutkissa pidettiin edelleen kiinni sisempänä olleista valkoisista viivoista.

Salo kertoo, että esimerkiksi syyskuun Mugellon F1-viikonlopun kuskikokouksessa käytiin mielenkiintoinen keskustelu kuskien ja FIA:n kilpailujohtaja Michael Masin välillä. Tapaus kertoo, miten asioista neuvotellaan viikonlopun edetessä.

– Mugellossa Michaelilla meni hermot ja hän sanoi, että sovitaanko niin, että hiekka on rajana, antakaa mennä. Ja niin ne menivätkin pitkin hiekkoja, Salo tokaisi.

Salon mukaan Imolan kaltaisissa matalissa kanttareissa on lisäksi vaikea tuntea tärinästä, milloin auto on sallitulla ja milloin kielletyllä puolella.

– Se tuossa on hankalaa, koska autoista ei näe ulos muuta kuin pitkälle. Siellä istutaan niin alhaalla, että näet renkaiden yläreunasta sentin.

Lue myös:

    Uusimmat