Video: Kim Jong-unin panssarijuna saapui Venäjälle – tapaaminen Putinin kanssa keskittynee asekauppoihin

Video: Kim Jong-un on saapunut Venäjälle 1:12
Venäläisten jakama video näyttää Kim Jong-unin saapumisen Venäjälle.

Yhdysvallat tuomitsi mahdolliset aseiden luovutukset.

Pohjois-Korean itsevaltainen johtaja Kim Jong-un saapui Venäjälle tiistaina ennen suunniteltua tapaamistaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa. Venäjän valtiollinen uutistoimisto RIA Novosti kertoi, että Kimin juna ylitti Venäjän vastaisen rajan Primorjen alueelle.

Pohjois-Korean valtiollisen KCNA-uutistoimiston mukaan Kim lähti sunnuntaina Pohjois-Koreasta kohti Venäjää. Kimin mukana matkustaa maan kommunistisen puolueen, hallinnon sekä asevoimien johtoa.

Pohjois-Korean valtionmediassa näytettiin kuvaa Kimistä, kun hän totisen näköisenä vilkutti raskaasti panssaroidun junansa ovella ennen sen lähtöä Pjongjangista sunnuntai-iltana.

Putin oli tiistaina Vladivostokissa osallistumassa talousfoorumiin. Putinin ja Kimin tapaamispaikkaa ja -aikaa ei ole vielä kerrottu.

Teknologiaa ja ruoka-apua

Venäjä on vahvistanut, että Kim vierailee maassa lähipäivinä presidentti Putinin kutsusta. Eri mediatietojen mukaan Kimin ja Putinin tapaamisen aiheena ovat asekaupat.

Eteläkorealaisen tv-kanava YTN:n mukaan tapaamisen odotetaan alkavan keskiviikkona.

Asiantuntijat arvioivat uutistoimisto AFP:n mukaan, että Venäjä haluaisi hankkia Pohjois-Korealta muun muassa panssarintorjuntaohjuksia. Kimin taas uskotaan haluavan hankkia Venäjältä kehittynyttä teknologiaa satelliitteja ja ydinsukellusveneitä varten.

Samalla Kimin odotetaan pyytävän Venäjältä ruoka-apua köyhän Pohjois-Korean tarpeisiin.

Kim poistuu tiettävästi harvoin Pohjois-Koreasta. Hän ei tiettävästi ole matkustanut koronaviruspandemian alun jälkeen ulkomaille.

Pohjois-Korea on Yhdysvaltain mukaan tukenut Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa muun muassa ohjustoimituksilla. 

Yhdysvallat varoitti Pohjois-Koreaa tapaamisen edellä, että mikä tahansa aseiden luovuttaminen Venäjälle rikkoisi useita YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmia.

Lue myös:

    Uusimmat