Kim Jong-unin ja Putinin aseyhteistyö etenee – tämä poikkeuksellisesta vierailusta tiedetään

New York Times: Kim Jong-Un tapaa Putinin Venäjällä – Kreml kiistää huhut 1:55
Katso video: Kim Jong-un tekee harvinaisen vierailun Venäjälle – tästä on kyse

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un tekee tässä kuussa harvinaisen vierailun Venäjälle tapaamaan presidentti Vladimir Putinia. 

New York Timesin amerikkalaislähteet kertovat, että vierailun syy on aseiden myyminen Venäjälle. Yhdysvallat on jo pitkään varoitellut Venäjän aikovan hankkia aseita Pohjois-Koreasta käyttääkseen niitä hyökkäyssodassaan Ukrainassa. Pohjois-Korea puolestaan kaipaa teknologiaa ja ruoka-apua maassa olevaan nälänhätään.

Oletettavasti Kim Jong-un matkustaa panssaroidulla junalla Pohjois-Korean pääkaupungista Pjongjangista Venäjän Vladivostokiin. 

Merkittävää on, että Kim tekee ensimmäisen vierailunsa sitten koronaviruspandemian jälkeen Venäjälle eikä Kiinaan, joka on kuitenkin Pohjois-Korean tärkein liittolainen ja kauppakumppani. Sen perusteella Kimin vierailu on Venäjälle suuri diplomaattinen voitto. 

Venäjä ei ole vahvistanut Kim Jong-unin vierailua. 

Itä-Aasian asiantuntija Teppo Turkin mukaan Pohjois-Korea on älykäs diplomaattinen pelaaja, joka on peluuttanut ennenkin suurvaltoja Kiinaa, Neuvostoliittoa, Venäjää ja Yhdysvaltoja vastakkain. 

– Pohjois-Korea hakee position, josta se hyötyy kaikkein eniten suurvaltakilpailussa. Tässä näkyy selvästi se, että Pohjois-Korea pystyy ärsyttämään Yhdysvaltoja hakemalla liittoutumista Venäjän kanssa.

Kim ja Putin tapasivat edellisen kerran neljä vuotta sitten. 

Näin Pohjois-Korean ja Venäjän yhteistyö etenee 3:25
Katso Teppo Turkin haastattelu: Näin asiantuntija arvioi Kim Jong-unin ja Vladimir Putinin yhteistyötä.

Lue myös:

    Uusimmat