Video: Kim Jong-un ja Putin kättelivät Venäjällä – "Olen iloinen nähdessäni sinut"

Vladimir Putin ja Kim Jong-un kättelevät 1:53
Katso video: Näin Putin ja Kim kättelivät

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un ja Venäjän presidentti Vladimir Putin ovat kumpikin saapuneet Venäjän Kaukoidässä sijaitsevalle Vostotshnyin avaruuskeskukselle. Asiasta kertovat venäläiset uutistoimistot.

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan Putin ja Kim ovat avaruuskeskuksella tervehtineet toisiaan. BBC pohjaa tietonsa venäläisuutistoimisto Tassiin. Putin saapui avaruuskeskukselle alle puoli tuntia ennen Kimiä.

– Olen iloinen nähdessäni sinut, Putin sanoi Kimille, kun hän toivotti tämän tervetulleeksi, kertoo BBC.

– Tämä on uusi avaruuskeskuksemme, hän lisäsi.

Venäjän hallinnon Telegram-kanavalla julkaistun videon mukaan Kim kiitti tämän jälkeen Putinia kutsusta.

Venäjä vahvisti aiemmin, että Kim vierailee maassa presidentti Putinin kutsusta. Eri mediatietojen mukaan Kimin ja Putinin tapaamisen aiheena ovat asekaupat.

Kimin junan kerrottiin ylittäneen Venäjän vastaisen rajan Primorjen alueelle tiistaina. Kimin mukana matkustaa maan kommunistisen puolueen, hallinnon sekä asevoimien johtoa.

Pohjois-Korean valtionmediassa näytettiin kuvaa Kimistä, kun hän totisen näköisenä vilkutti raskaasti panssaroidun junansa ovella ennen sen lähtöä Pjongjangista sunnuntai-iltana.

Kim poistuu harvoin Pohjois-Koreasta

Asiantuntijat ovat arvioineet uutistoimisto AFP:n mukaan, että Venäjä haluaisi hankkia Pohjois-Korealta muun muassa panssarintorjuntaohjuksia. Kimin taas uskotaan haluavan hankkia Venäjältä kehittynyttä teknologiaa satelliitteja ja ydinsukellusveneitä varten.

Samalla Kimin odotetaan pyytävän Venäjältä ruoka-apua köyhän Pohjois-Korean tarpeisiin.

Kim poistuu tiettävästi harvoin Pohjois-Koreasta. Hän ei tiettävästi ole matkustanut koronaviruspandemian alun jälkeen aiemmin ulkomaille.

Pohjois-Korea on Yhdysvaltain mukaan tukenut Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa muun muassa ohjustoimituksilla. Yhdysvallat varoitti Pohjois-Koreaa tapaamisen edellä, että mikä tahansa aseiden luovuttaminen Venäjälle rikkoisi useita YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmia.

Lue myös:

    Uusimmat