Kim-huhumylly: Voisiko entisestä Suomen-suurlähettiläästä tulla Pohjois-Korean uusi johtaja?

Tältä näyttää Kim Jong-unin sisko – hän voi Pohjois-Korean seuraava hallitsija 0:34
Tältä näyttää Kim Jong-unin sisko – hänkin voi Pohjois-Korean seuraava hallitsija.

Vuonna 1994 Pohjois-Korean ensimmäinen johtaja Kim Il-sung nimitti viimeisillä voimillaan ennen kuolemaansa poikansa Kim Pyong-ilin suurlähettilääksi Suomeen. Nyt mies on noussut esille Pohjois-Korean johtajaspekulaatioissa.

Pjongjangin vanha miesvaltainen puolue-eliitti vastustaa Kim Jong-unin siskon nousua maan johtoon, mutta voisi hyväksyä Kim Pyong-ilin nimityksen, kirjoittaa hongkongilainen South China Morning Post -lehti.

Kim Jong-unin loistaessa edelleen poissaolollaan, katseet ovat kääntyneet mahdollisiin seuraajaehdokkaisiin. Maan perustajan viimeinen hengissäoleva poika, nyt 65-vuotias poika Kim Pyong-il on ollut hissukseen kotiarestissa, kun Kim Jong-un veti hänet kotiin Tshekin suurlähettilään virasta viisi vuotta sitten.

Kosmopoliitti

Kim Pyong-il on kansainvälisin valtasuvun edustaja. Hänet passitettiin suosionsa menettäneenä pois suvun valtakahinoista 1979 suurlähettilääksi Euroopan maihin ja hän ehti toimia Jugoslaviassa, Unkarissa ja Bulgariassa.

Sitten Pyong-il komennettiin Suomeen maaliskuussa 1994. Neljä kuukautta myöhemmin hänen isänsä Kim Il-sung kuoli ja toinen poika Kim Jong-il nousi valtaan.

Pohjois-Korean Suomen-suurlähetystö Helsingin Kulosaaressa oli tunnettu pimeästä viinakaupasta jatkuvan rahapulan takia, ja se lopulta suljettiin 1998.

– Hän oli diplomaattinen ja looginen ja vaikutti tulleen pikemminkin Etelä-Koreasta, kuvailee Lubomir Zaoralek, entinen Tshekin ulkoministeri.

Miksi nimi on esillä?

Kim Pyong-il on lehden mukaan spekulaatioissa siksi, että hän on mies ja maan perustajan suora jälkeläinen.

Pohjois-Korean vanha miespuolinen puolue-eliitti ei voisi sietää ajatusta, että maan johtoon nousisi nuori nainen, sanoo Thae Yong Ho, Pohjois-Korean entinen YK-varasuurlähettiläs, joka loikkasi 2016.

– Ajatus ei ole kestävä, ja siskon johto voisi viedä kaaokseen. Sen välttämiseksi Kim Pyong-il voisi nousta vallan keskiöön, Thae sanoo.

Pyong-il myös selvisi Kim Jong-unin valtaannousun raaoista teloituspuhdistuksista ja asetettiin erityissuojeluun, kun Jong-un tiettävästi murhautti vanhimman veljensä Malesiassa 2017.

Toisaalta Kim Jong-unin sisko Yo-jong on ollut yhä näkyvämmin esillä viime vuosina ja hän nousi puolueen politbyroon varajäseneksi samassa kokouksessa jossa Kim nähtiin viimeksi huhtikuun alussa.

– On kovin epätodennäköistä, että Kim Pyong-il nimitettäisiin johtoon, hänellä ei ole suhteita eikä tukea. Siskolla on jo erityisasema, ja suvun jäsenyys päihittää sukupuoliongelman, kuvailee Yhdysvalloille työskennellyt analyytikko Rachel Minyoung Lee.

Arvuuttelu siis jatkuu.

Lue myös:

    Uusimmat