Mihin Kim Jong-un katosi? "Sama, kun paavi ei näyttäytyisi jouluna"

Etelä-Korea: Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un on hengissä – ulkomaantoimittajan mukaan tieto ei välttämättä pidä paikkaansa 7:52
Kim Jong-unin väitetään olevan hengissä – MTV:n ulkomaantoimittajan mukaan tieto ei välttämättä pidä paikkaansa.

Pohjois-Koreasta Etelä-Koreaan loikanneet ovat yrittäneet päästä yhteyteen pohjoisessa asuviin sukulaisiinsa, mutta pohjoisessa ei tunnuta tietävän mitään Kim Jong-unin poissaolosta.

Uutistoimisto Reutersin Soulissa haastattelemat loikkarit sanovat, että sukulaiset eivät ehkä vain uskalla puhua puhelimessa asiasta, sillä teko olisi rangaistava. Kimin terveydentila on nimittäin valtionsalaisuus.

Haastateltujen mukaan sukulaiset sulkivat puhelimen nopeasti, kun asia nostettiin esiin.

– Puhuin siskoni kanssa aamulla, ja heillä ei ollut vihiäkään huhuista Kimin terveydentilasta, sanoi Lee Soon-hee.

– Heillä ei ole juuri tietoja näistä asioista.Yksi haastateltu kuitenkin sanoi, että asiasta puhutaan, mutta vain pienessä piirissä. Hän lisäsi ihmettelevänsä, miksi Pohjois-korean turvallisuusviranomaisten puhelinliikenne on lisääntynyt.

"Kuin paavi olisi poissa" 

Kim Jong-un on Etelä-Korean mukaan ollut tänä vuonna pois julkisuudesta pidemmän ajan jo kaksi kertaa, eikä tämänhetkinen poissaolo ole sinänsä uutta.

Nyt meneillään oleva mediahiljaisuus osui kuitenkin huhtikuun puoleenväliin, jolloin Pohjois-Korea juhlii maan perustajan ja Kimin isoisän Kim Il-sungin syntymää. Juhla on Pohjois-Korean valtion ja Kimien dynastian tärkein.

Aiempina vuosina Kim Jong-un on osallistunut niihin näkyvästi johtohahmona, mutta tänä vuonna ei.

– Se on sama kuin että paavi ei näyttäytyisi jouluna, sanoo loikkareiden kanssa työskentelevä Sokeel Park Liberty in North Korea -ryhmästä Soulissa.

Jos Kim kuolisi, eläkkeellä oleva uutisankkuri ilmestyisi ruutuun

Etelä-Korean hallinnossa oleva jakaantuneen maan yhdistämisministeriö uumoilee, että Kim olisi sulkenut itsensä karanteeniin Wonsanin palatsialueelle ja aiemmin olisi jäänyt pois juhlista samasta syystä.

Ministeriö kuitenkin korostaa, että Kimin terveydentila ei olisi huono.

– Meillä on tiedonhankintakykyä, jonka perusteella voi sanoa luottavaisesti, että Kim on hengissä, sanoi vastaava ministeri eilen.

Pohjois-Korean tarkkailijoiden mukaan Kimin poissaolo voi päättyä ilman erillistä tiedotetta yksikertaisesti Kimin paluulla julkisuuteen. Jos Kim olisi kuollut tai hallitsemiskyvytön, hallinto valmistelisi vallansiirron kulisseissa ja esittäisi uutisen vasta sitten, kun kaikki on valmista.

Silloin kansalle kerrottaisiin, että tulossa on tärkeä tiedotus, ja maan televisiouutisten erikoislähetys. Ruutuun tulisi senioriuutisankkuri, rouva Ri Chun-hee, joka tunteen palolla kertoisi asian, kuten hän teki kahden edellisen Kimin kuollessa.  

Lue myös:

    Uusimmat