Kommentti: Onko Kim Jong-un, 36, kuollut vaiko vain koronaa piilossa? Vuoden tärkeimmän juhlan väliin jättäminen aloitti hurjan huhumyllyn

Spekulaatiot Kim Jong-Unista kiihtyvät - olinpaikka ja terveydentila epäselvä 1:30
Spekulaatiot Kim Jong-Unista kiihtyvät - olinpaikka ja terveydentila epäselvä.

Spekulaatiot Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin terveydentilasta ovat viime päivinä kiihtyneet ja sosiaalisessa mediassa on jopa julistettu diktaattorin kuolemaa. Voiko Kim todella olla kuollut? Tätä analysoi ulkomaantoimittaja Janne Puumalainen kommentissaan.

Ensimmäiset spekulaatiot Kimin tilasta lähtivät ilmoille, kun häntä ei toissa viikolla nähty valtiontelevision kuvissa isoisänsä Kim Il-sungin syntymäpäiväjuhlallisuuksissa. Maan perustajan ja ikuisen presidentin muistopäivä on vuoden tärkeimpiä juhlia ja kansallinen vapaapäivä. Kim-dynastian tuorein johtaja ei ole jättänyt juhlaa kertaakaan aiemmin väliin lähes vuosikymmenen kestäneellä valtakaudellaan.

Tämän viikon alkupuolella maailman suurimpiin medioihin lukeutuva CNN kertoi tiedustelulähteiden pohjalta Kim Jong-unin terveyden olevan vakavassa vaarassa. Toisen mediajätin, uutistoimisto Reutersin, mukaan Kiina on lähettänyt lääkäritiimin tämän avuksi.

Eteläkorealainen Pohjois-Koreaa tarkasti seuraava Daily NK -sivusto taas on tiennyt kertoa 12. huhtikuuta tehdystä sydänleikkauksesta. Edellisen kerran suuri johtaja esiintyi Pohjois-Korean mediassa vain päivää aiemmin Korean työväenpuolueen keskuskomitean kokouksessa.

Yksityiskohtaisimmin Kimin tilasta on kirjoittanut japanilainen Shukan Gendai -lehti, joka kertoo tietojensa pohjautuvan Kiinasta lähetetyn tiimin jäseneen. Lehden mukaan Kim lyyhistyi maahan kesken maatilavierailun rintaansa pidellen.

Sairaalassa leikkaus meni lehden mukaan pieleen, ainakin osittain pohjoiskorealaisen lääkärin vapisevien käsien takia. Shukan Gendain mukaan tiettävästi 36-vuotias Kim on nyt vegetatiivisessa tilassa. Ei siis aivokuollut, mutta vakavassa ja tiedottomassa tilassa, josta toipuminen on epätodennäköistä tai ainakin hyvin epävarmaa.

Spekulaatioita ja uutisia laidasta laitaan

Tässä eivät kuitenkaan ole kaikki tiedot. Pohjois-Korean naapurit Kiina ja Etelä-Korea kiistivät CNN:n tiedot heti tuoreeltaan. Etelä-Korean mukaan sen tiedustelu ei vieläkään ole havainnut pohjoisessa mitään tavallisuudesta poikkeavaa. Muidenkaan valtioiden johdosta ei ole vahvistettu mitään arvioita Kimin heikentyneestä terveydentilasta. 

Eteläkorealaisen uutistoimisto Newsisin mukaan maan tiedusteluviranomaiset uskovat Kimin eristäytyneen koronavirustartunnalta suojautuakseen. Sen mukaan Kimin henkilökohtainen juna on nähty Pohjois-Korean puolue-eliitin lomakaupungissa Wonsanissa, minkä Yhdysvalloissa eilen julkaistut satelliittikuvat näyttäisivät vahvistavan. 

Kaikkein hurjimmat spekulaatiot käynnisti hongkongilaisen televisiokanavan varajohtaja Shijian Xingzou, joka kertoi Kiinan sosiaalisen median palvelussa Weibossa saaneensa luotettavasta lähteestä tietää Kimin kuolemasta. Lähes 500 miljoonan aktiivisen käyttäjän palvelussa tieto levisi nopeasti ja sitä siteerattiin ympäri maailmaa.

Huhut kiihtyivät eilen myös siitä syystä, ettei Kim osallistunut maan armeijan perustamisen vuosipäivään. Tähän tapahtuman Kim on tosin jättänyt väliin usein ennenkin.

Onko Kimin kuolema mahdollinen?

Mitä tästä kaikesta voimme sitten päätellä? Valitettavasti emme varmuudella juuri mitään. Pohjois-Korea on maailman suljetuin maa ja tiedonsaanti ei ole helppoa tiedusteluviranomaisille kuin mediallekaan.

Kim Jong-un on ollut ennenkin pitkiä aikoja poissa julkisuudesta. Vuonna 2014 häntä ei nähty yli kuukauteen ja huhuttiin vallankaappauksesta, kunnes hän palasi julkisuuteen kyynärsauvan kanssa kävellen. Etelä-Korean tiedustelun mukaan syynä oli nilkkaleikkaus.

Tämä ei kuitenkaan takaa, että näin olisi tällä kertaa. Terveysongelmien puolesta puhuvat nuoren johtajan huonot elintavat ja kymmenien kilojen lihominen vallassa ollessaan. Hänen painoindeksinsä arvellaan olevan jo sairaalloisen lihavuuden tasolla.

Kim-dynastian aiemmat johtajat ovat kuolleet juuri sydänongelmiin, tosin kymmeniä vuosia iäkkäämpinä. Ja pitkät hiljaisuudet ovat edeltäneet myös ilmoituksia Kim Il-sungin ja Kim Jong-ilin kuolemista. Vuonna 2008 Kim Jong-il oli poissa julkisuudesta aivohalvauksen takia useita kuukausia, minkä jälkeen Kim Jong-unin valtaannousua alettiin valmistella.

Pohjois-Korean johtoa tuntevien loikkareiden mukaan suuren johtajan terveydentila on maan tarkimmin vartioitu salaisuus. Suurin osa korkeasta johdostakin kuuli Kim Jong-ilin kuolemasta vasta istuessaan puolueen auditoriossa katsomassa mustiin pukeutuneen uutisankkurin ilmoitusta.    

Näistä tiedoista voi päätellä, ettei Kimin kuolema ole mahdotonta, mutta yhtälailla hän voi olla elossa ja voida hyvin. Varmaa tietoa asiantilasta tuskin saadaan ennen kuin Pohjois-Korean valtionmedia saa uutisia kerrottavakseen. Siihen asti huhumylly jatkaa pyörimistään.

Lue myös:

    Uusimmat