Kim Dotcomin asianajaja: "Suomi voi auttaa"

45 minuuttia tapasi Kim Dotcomin juristin Robert R. Amsterdamin keskiviikkona Helsingissä.

Asianajaja Amsterdam oli tullut Suomeen tapaamaan suomalaisia virkamiehiä vakuuttaakseen heidät siitä, että Dotcomin oikeusjutun kuuluisi kiinnostaa myös Suomea.

- Tulin tavatakseni Suomen hallitusta, puhuakseni heille Kim Dotcomin tapauksesta. Halusin keskustella Suomessa siitä, mitä on tapahtumassa hyvin tärkeälle suomalaiselle. Suomi voi auttaa, Amsterdam sanoo.

- Kim Dotcom on Suomen kansalainen, joten olemme täällä kysyäksemme Suomelta apua. Toivomme, että Suomi seuraa oikeusjutun kehittymistä ja tekee selväksi, että tämä juttu on tärkeä Suomelle.

Ajaa juttua ilmaiseksi

Robert R. Amsterdamin nimi on tuttu useista paljon julkisuutta saaneista oikeudenkäynneistä. Hän on esimerkiksi toiminut Mihail Hodorkovskin puolustusasianajajana. 

Kim Dotcomia Amsterdam puolustaa toistaiseksi ilmaiseksi. 

- Kimin varat on toistaiseksi jäädytetty. Ne varat, joita hänellä nyt on käytettävissään menevät uusseelantilaisille asianajajille. Yhdysvallat tuhosi koko Kim Dotcomin liiketoiminnan. Hänet pidätettiin armeijatyylisessä yllätyshyökkäyksessä.

Amsterdamin mukaan koko oikeusjutun takana on Hollywoodin elokuvateollisuus.

- Dotcom menetti miljardiomaisuutensa. Hänen perhe-elämäänsä häirittiin Hollywoodista tulleen pyynnön vuoksi.  Me näemme asian niin, että presidentti Barack Obaman piti tehdä tällainen Hollywood-tyyppinen pidätys, jotta hän varmistaisi Hollywoodilta kampanjarahoituksensa, Amsterdam sanoo.

- Näillä lobbareilla on rahaa vaikuttaa. Ainoana oppositiona toimivat erilaiset kansalaisorganisaatiot. Ne tekevät hyvää työtä, mutta niillä ei ole sellaista rahoitusta kuin elokuvateollisuudella.

Uusi aika, uudet tekijänoikeudet

Kim Dotcom odottaa edelleen päätöstä siitä, luovutetaanko hänet Uudesta-Seelannista Yhdysvaltoihin oikeudenkäyntiin.

Odotusaika on ollut pitkä, ja sen aikana on paljastunut mm. NSA:n vakoiluskandaali. Tiedusteluyhteistyössä Yhdysvaltojen avainkumppaniryhmään, Five Eysiin, kuuluvat Australia, Iso-Britannia, Kanada ja Uusi-Seelanti.

- Kun Kim kertoi minulle Five Eyesista yli vuosi sitten, en suoraan sanottuna uskonut häntä. Edward Snowden on varmasti avannut meidän kaikkien silmät, Amsterdam sanoo.

Dotcomia odotetaan Yhdysvaltoihin vastaamaan syytteisiin tekijänoikeuslakien rikkomisesta.

- Kyllä, meidän pitää suojella tekijänoikeuksia. Mutta tekijänoikeudet ja sananvapaus ovat kaukana toisistaan. Digitaalisella aikakaudella meidän pitää miettiä tekijänoikeudet kokonaan uusiksi, sillä netissä toimitaan nanosekunneissa. Idea siitä, että ihmiset tarvitsevat 70 vuoden suojan on täysin naurettava. Meidän pitää muuttaa tekijänoikeussäännöstöä vastaamaan modernia aikaa, Amsterdam sanoo.


Lue myös:

    Uusimmat