Kilpirauhasen vajaatoiminnan vaihtoehtoisesta hoidosta massiivinen kiista

Kilpirauhasen vajaatoiminnan vaihtoehtoisesta hoidosta on syntynyt mittava kiista lääkäreiden ja potilaiden kesken.

Kiista koskee hoidossa käytettävää vaihtoehtoista lääkitystä, jota saa pieni osa potilaista. Vaihtoehtoinen lääkitys tavanomaisen lääkkeen rinnalla on määrätty niille potilaille, joilla yleisesti käytössä oleva lääkitys ei ole helpottanut oireita.

Kiistassa lääkärit ovat erimielisiä siitä, kenen määräämänä vaihtoehtoista hoitoa kilpirauhasen vajaatoimintaan saisi antaa. Osa lääkäreistähaluaisi rajata vaihtoehtoisen hoidon vain tietyille erikoislääkäreille. Vaihtoehtoisia hoitoja antavat lääkäritsekä Suomen Kilpirauhasliitto vastustavat hoito-oikeuden rajaamista.

Kiista kärjistyi siihen, että kolmesta lääkäristä, jotka olivat määränneen vaihtoehtoista lääkettä, tehtiin keväällä ilmoitus sosiaali- ja terveysalan lupa ja valvontavirasto Valviraan. Valvira puuttuikin yhden lääkärin lupaan hoitaa kilpirauhaspotilaita.

– Yhdeltä lääkäriltä rajoitettiin väliaikaisesti oikeutta hoitaa potilaiden kilpirauhassairauksia potilasturvallisuuden takaamiseksi, kertoo lääkintöneuvos Markus Henriksson Valvirasta.

Kahteen muuhun lääkäriin kohdistuva selvitys siitä, ovatko he toimineet potilaita hoitaessaan "asianmukaisesti, laadukkaasti, potilasturvallisuutta vaarantamatta ja käyttäen yleisesti hyväksyttyjä hoitomenetelmiä, kuten lainsäädäntö edellyttää", on vielä kesken.

Valviran päätös rajata hoito-oikeutta synnytti sosiaalisessa mediassa Valvira aikoo estää ei-tavanomaisten kilpirauhasongelmien hoidon Suomessa -nimisen Facebook-ryhmän sekä adressin siitä, ettei vaihtoehtoisiin hoitomuotoihin puututtaisi. Adressin on allekirjoittanut 4429 henkilöä.

Etenkin vaihtoehtoista hoitoa saaneet potilaat ovat huolissaan siitä, että heidän hyväksi kokemansa hoito on loppumassa. Huolta on lisännyt se, että lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea päätti palata takaisin vaihtoehtoisen lääkkeen ostamisessa tarvittavaan erityislupaan. Syyskuusta alkaen vaihtoehtoisen lääkkeen saaminen edellyttää lääkärin perustelua siitä, miksei tavanomainen hoito ole riittävä.

Osa potilaista on käsittänyt, että muutoksen takia he jäävät ilman vaihtoehtoista lääkehoitoa.

–Ymmärrän hyvin potilaiden huolen. Kuitenkin on selvää, että potilas, jolla on lääkärin perustelut erityislupahakemuksessa, saa hoidon. Kyse ei ole siitä, ettei lääkettä enää saisi lääkärin määräämänä, painottaa ylilääkäri Annika Kalliokoski Fimeasta.

Viranomaiset haluavat seurata vaihtoehtoisen lääkkeen käyttöä vakavien sivuvaikutusten takia tarkasti. Henrikssonin mukaan Valviran tehtävä on varmistaa, että lääkettä määrätään asianmukaisesti ja että lääkäri seuraa sen käyttöä.

Vaihtoehtoinen lääke yksin käytettynä voi aiheuttaa muun muassa sydämen rytmihäiriöitä ja osa lääkettä käyttäneistä on joutunut sairaalahoitoon.

Lue myös:

    Uusimmat