Unitutkija Olli Polo korjaa huhuja "salaisesta klinikasta" – "Haluttiin antaa tarkoituksella kuva, että olisin mukana"

Unitutkija ja professori Olli Polo ei ole hoitanut kroonista väsymysoireyhtymää sairastavia salaisella klinikalla. Hän haluaa nyt oikaista huhuja, joita hänen toiminnastaan on liikkeellä.

Krooninen väsymysoireyhtymä (chronic fatigue syndrome, CFS) on vakavasti elämää rajoittava elimellinen (fyysinen) sairaus, jota psyykkiset syyt eivät selitä.

Sairauden oirekuvaa hallitsee useimmiten äkillisesti alkanut ja pitkäkestoinen uupumus, joka pahenee vähäisessäkin fyysisessä tai henkisessä ponnistelussa eikä lievity levolla. Sairauden syntymekanismi on edelleen tuntematon.

Diagnoosia ei voida tehdä lääketieteellisin tutkimuksin, vaan se perustuu tarkkaan taudinkuvan selvittämiseen ja muiden syiden poissulkuun.

Lähde: Duodecim

Olli Polo hoiti kroonisesta väsymysoireyhtymästä (ME/CFS) kärsiviä potilaita yksityisellä Unesta-klinikallaan Tampereella. Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira antoi hänelle varoituksen vuonna 2015 ja laittoi toiminnalle pisteen pari vuotta myöhemmin poistamalla häneltä oikeuden toimia yksityislääkärinä.

Hämeenlinnan hallinto-oikeus kumosi Polon saaman varoituksen, mutta lääkärinoikeuksien rajoittamispäätös on hallinto-oikeuden arvioitavana.

– Klinikan sulkupäätös ei ole vielä lainvoimainen, mutta reseptinkirjoitusoikeuden rajoittaminen estää toiminnan käytännössä.

Klinikan sulkemisen syynä on Polon mukaan se, että hänellä ja Valviralla on eri näkemykset hoidosta. Polo kertoo, että Valviran mukaan potilaiden hoidossa ei saisi käyttää lääkkeitä, joista on olemassa haittavaikutuslista. Valvira perusteli klinikan sulkemista potilasturvallisuuden vaarantumisella.

– Muutama päivä ennen varoituksen kumoamista Valvira katsoi, että en ollut ottanut huomioon varoitusta riittävästi ja sulki klinikkani. 4. syyskuuta 2017 jälkeen en ole hoitanut näitä potilaita.

Polo ei yhteyksissä tv-ohjelmassa esitettyyn klinikkaan

Tänään Yle Teemalla ja Femillä lähetettiin Spotlight-ohjelma, jossa toimittaja vierailee "salaisella klinikalla", jossa hoidetaan ohjelmassa esiintyvää henkilöä.

Ohjelma ei paljasta klinikkaa, koska sen mukaan kaikki lääkärit pelkäävät nykyisin Valviraa.

Ohjelmauutisoinnista lähti liikkeelle huhuja, joiden mukaan Polo olisi osallisena salaisen klinikan toiminnassa, vaikka Ylen tv-ohjelma ei niin väitäkään.

Polo kertoo nyt MTV Uutisille, ettei hän ole hoitanut väsymysoireyhtymästä kärsiviä potilaita viime syyskuun jälkeen. Polo myös sanoo, ettei hän ole toiminut lääkärinä kyseisessä klinikassa.

– Uutisoinnilla haluttiin varmaan tarkoituksella antaa sellainen kuva, että olisin osallisena siinä, Polo kertoo MTV Uutisille.

– En ole hoitanut potilaita Unestassa enkä Tampereen yliopistollisessa sairaalassa enkä missään salaisessa klinikassa Suomessa enkä ulkomailla.

"Ei mikään salainen klinikka"

Polon mukaan kyseessä ei ole mikään salainen klinikka, vaan Suomessa toimiva yksityinen korvaklinikka, jossa annetaan ylipainehappihoitoa.

– Suomessa on sellaisia vain yksi ja se tunnetaan hyvin, eikä se ole painunut maan alle, hän kertoo.

Polo pitää mahdollisena tietoa, että yksi hänen aiemmista asiakkaistaan olisi käynyt kyseisellä klinikalla hoidettavana. Hänen mukaansa kroonista väsymysoireyhtymää voi hoitaa ylipainehappihoidolla. Polo perustaa tiedon pariin kansainväliseen julkaisuun.

Valvira ei suostunut kommentoimaan tapausta, koska Polon klinikan toimintarajoituksen käsittely on edelleen kesken Hämeenlinnan hallinto-oikeudessa.

Olli Polo oli puhumassa väsymysoireyhtymästä Huomenta Suomi -ohjelmassa 25.8.2017.

Unitutkija: Väsymys muuttunut Suomessa epidemiaksi 10:37

Prosessi kesken – tutkimus jatkuu

Polo sanoo tehneensä klinikkansa sulkupäätöksestä valituksen hallinto-oikeuteen, ja sen käsittely on edelleen kesken. Ennen päätöstä hän aikoo jatkaa tutkimustyötä eteenpäin.

– Minulle tämä on erinomainen tilanne, mutta potilaita tulee sääli, sillä he ovat saaneet maistaa hoitoa, joka heidän oireiluaan hieman lievitti.

Polo toivoisi, että hänen kokemustaan voitaisiin hyödyntää myös Suomessa sellaisissa työryhmissä, joissa väsymysoireyhtymän hoitoa suunnitellaan.

– Minulla olisi mielenkiintoisia ehdotuksia, jos saisin olla mukana, mutta olen varmasti punainen vaate. Minut hyväksytään työryhmiin vain ulkomailla, mutta ei Suomessa.

Hän kuitenkin uskoo tutkimustyön edistyvän piakkoin.

– Uskon, että lähitulevaisuudessa nähdään ensimmäiset asiallisesti tutkitut ja turvalliset hoidot, ja nämä innovaatiot tulisivat Suomesta.

Lue myös:

    Uusimmat