Liitto: Kilpirauhaskohu voi vaarantaa potilasturvallisuuden

Suomen Kilpirauhasliitto on huolissaan kilpirauhasen vajaatoiminnan hoitoon liittyvän kohun vaikutuksista potilasturvallisuuteen.

Suomen Kilpirauhasliiton puheenjohtajan Kirsti Hännisen mukaan kiista vaihtoehtoisesta hoidosta on lähtenyt käsistä etenkin sosiaalisessa mediassa.

–Verkossa asiasta liikkuu väärää tietoa ja eri hoitomuodot menevät iloisesti sekaisin.

Hänninen pelkääkin, että kohu voi aiheuttaa potilasturvallisuudelle vaaraa etenkin, jos vaihtoehtoista T3-hormonia käytetään yksinään ja ilman asiantuntevan lääkärin valvontaa. Hormonilla voi olla vakavia sivuvaikutuksia.

– Niin sanotut puhdistushoidot Liothyroninilla voivat olla vaarallisia. Se voi aiheuttaa kuolemanvaaran, koska lääke saattaa aiheuttaa sydämentykytystä ja sydänkohtauksen riski on olemassa. Tiedämme tapauksia, jossa potilas on saatu elvytettyä viime tipassa sairaalassa. Silti sama potilas on jatkanut lääkkeen käyttöä.

Hänninen toivoo, että hoidon antamisesta erimieliset lääkärit voisivat neuvotella hoidosta kiistelyn sijaan. Lääkärit kiistelevät esimerkiksi siitä, kuka vaihtoehtoista hoitoa saisi potilaille antaa.

– Kilpirauhasliitto ei kannata ehdotusta siitä, että hoidon antaminen rajattaisiin vain tietyille lääkäreille. Sen sijaan lääkäreiden tietotasoa vaihtoehtoisesta hoidoista on lisättävä.

Hännisen mukaan kilpirauhasen hoitotapoja tulisi muutenkin pohtia uudelleen Suomessa.

– Kilpirauhaspotilaan hoitoa ei paljoa opeteta peruslääketieteen koulutuksessa. Nykyisin hoito perustuu paljolti kokeissa saatavien arvojen seurantaan eikä siihen, millainen olo potilaalla on. Potilasta hoidetaan nykyisin vain, jos viitearvot ylittyvät tai oireet ovat selkeitä. Lisäksi lääkkeiden annostelussa on puutteita.

Kilpirauhasen vajaatoiminnan vaihtoehtoisesta hoidosta kiistelevät etenkin Suomen Endokrinologiyhdistys ja Funktionaalisen lääketieteen yhdistys. Endokrinologiyhdistys suosittelee, että vaihtoehtoisesta hoitokokeilusta päättäisi kilpirauhassairauksiin perehtynyt sisätautilääkäri tai endokrinologi. Funktionaalisen lääketieteen yhdistys ei hyväksy ehdotusta. Yhdistyksen mukaan rajoituksen toteutuessa osa kilpirauhaspotilaista olisi vaarassa jäädä ilman asianmukaista hoitoa.

Kilpirauhasen vajaatoiminnan takia tavanomaisessa lääkehoidossa oli viime vuonna 267 000 henkilöä. Vaihtoehtoista hoitotapaa käytti 2 400 henkilöä. Vaihtoehtoista hoitoa saavat ne potilaat, joiden tila ei kohene yleisesti käytetyllä lääkehoidolla.

Lue myös:

    Uusimmat