Mainos

Kilpailuvirasto: Tervetuloa Finanssitarkastus

Kilpailuvirasto pitää myönteisenä uuden viranomaisen Finanssitarkastuksen tuloa valvomaan rahoitus- ja vakuutusmarkkinoita.

Tämä todetaan Kilpailuviraston lausunnossa, jossa otetaan kantaa selvitysmies Björn Wahlroosin esitykseen rahoitusvalvonnan järjestämiseksi.
-Keskittämällä valvonta yhdelle viranomaiselle tehokkuus lisääntyy ja valvonnan koordinointi helpottuu. Myös valvonnan neutraliteetti toteutuu näin paremmin, arvioi Kilpailuvirasto. Selvitysmiehen tavoin virasto on sitä mieltä, ettei uudelle valvontaviranomaiselle pidä antaa kilpailunvalvontatehtäviä.

Kilpailuvirasto korostaa, että finanssipalveluiden vapauttamista kilpailulle tulisi edelleen tukea ja kehittää. Omistajavastuun laajentaminen ja selventäminen finanssimarkkinoilla on sen mukaan tärkeää markkinatalouden toimivuuden ja toimivan taloudellisen kilpailun kannalta. Vakuutusmarkkinoiden kilpailua haittaavat Kilpailuviraston mielestä selvitysmiehenkin mainitsema monimutkainen sääntely "ja se, että lakisääteisen tapaturma- ja eläkevakuutuksen erittäin suuri maksutulo-osuus käytetään nykyisten vakuutuskonsernien muiden vakuutusten markkinointiin".
-Kansainvälisten yhtiöiden tulo suomalaisyritysten vahinkovakuuttajiksi estyy, mikä johtuu lakisääteisen tapaturmavakuutuksen suuresta osuudesta yritysvakuuttamisessa ja sen läheisistä markkinoinnillisista kytkennöistä TEL-vakuutuksiin, arvioi Kilpailuvirasto.

Kilpailun vääristymiä aiheuttavat lausunnon mukaan lisäksi vakuutusalan tiukka julkinen sääntely ja viranomaiskontrolli. Sääntelyn vuoksi joissakin vakuutuslajeissa ei esiinnyn juuri lainkaan hintakilpailua. Myös lakisääteisiä vakuutuksia koskeva vakuutusyhtiöiden yhteisvastuu on lausunnon mukaan omiaan vähentämään yhtiöiden välistä taloudellista kilpailua.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.