Kilon verran rasvaa, likaa ja hikeä – tämä homepesä voi aiheuttaa terveysongelmia

Millaisella tyynyllä sinä nukut? Vanha, likainen tyyny ei ainakaan ole terveydellesi hyväksi.

Tuoreen tutkimuksen mukaan suomalaiset ovat laiskoja pesemään tyynyjään ja ostamaan vanhan tilalle uuden tyynyn. Vanha ja likainen tyyny voi olla vuoteen salakavala homepesä, joka aiheuttaa muun muassa silmä- ja korvatulehduksia sekä iho-ongelmia.

Vanha ja pesemätön tyyny kerää vuodessa kilon verran rasvaa, likaa, hikeä ja jopa hometta.

Joka neljäs suomalainen kertoo tuoreimmassa Unikulman teettämässä tutkimuksessa, ettei ole pessyt tyynyään koskaan. Viidennes vastaajista kertoo käyneensä tyynykaupassa suositusten mukaisesti viimeksi kaksi vuotta sitten. Nuoret ovat tutkimuksen mukaan kaikkein laiskimpia huoltamaan tyynyjään.

Unikulma on tutkinut suomalaisten tyynyjen kuntoa jo usean vuoden ajan, eivätkä tulokset ole parantuneet.

– Osasyynä saattaa olla se, että kaikki eivät edes tiedä, että tyynyä pitää pestä, Unikulman ergonomiasuunnittelija Vesa Tuominen huokaa.

Likaisesta tyynystä aiheutuu terveysongelmia

Tyynyn kunto kannattaa tarkistaa, jos kärsii epäpuhtaasta ihosta ja tukkoisesta nenästä aamuisin. Pesemättömästä ja vanhasta tyynystä löytyvät samat homekannat kuin kosteusvaurioisesta kylpyhuoneesta.

– Tämä on valtava terveysriski. Iho vanhenee, kuivuu ja tulee finnejä. Homeinen tyyny voi aiheuttaa silmien rähmimistä sekä tulehduksia korviin, silmiin ja poskionteloihin, Tuominen listaa.

Pidä tyynysi puhtaana – lue vinkit!

1. Pese tyyny neljä kertaa vuodessa

Pesemätön tyyny kerää vuodessa kilon verran likaa itseensä ja sen pinnassa näkyy jo selkeästi hikitahroja ja hometta. Likamäärä on aikalailla sama, kuin jättäisit hiukset pesemättä vuodeksi. Jos hikoilet öisin, kannattaa tyynyä pestä useamminkin.

2. Vähemmän pesuainetta koneeseen

Jokaisessa tyynyssä on omat pesuohjeensa. Yleensä tyynyn voi pestä normaalisti pesukoneessa, yksi tyyny kerrallaan. Pesuainetta tulee vähentää kolmannekseen normaalista. Tyyny tulee huuhdella huolellisesti, jotta siihen ei jää pesuainetta. Vaahtomuovitäytteiset tyynyt imuroidaan ja niistä pestään vain päällinen. Osaa tyynyistä ei saa pestä lainkaan, joten pesumerkintä kannattaa lukea jo kaupassa.

3. Rumpukuivauksella kuohkeaksi

Tyynyn tulisi palautua alkuperäiseen muotoonsa pesun jälkeen. Varsinkin pitkällä rumpukuivauksella tyynystä tulee mukavan kuohkea. Jos tyyny jää littanaksi, se ei enää tue niskaa ja joutaa roskiin.

4. Vaihda tyyny uuteen parin vuoden välein 

Tyyny kannattaa vaihtaa uuteen säännöllisesti. Tyynyn ehdoton käyttöikä on kaksi vuotta. Sen jälkeen edes pyykinpesukone ei saa tyynystä kaikkea likaa ja talia pois, mitä ihmisen päästä ja hiuksista siihen imeytyy.

5. Kirjaa osto- ja pesupäivät ylös

Pesulappuun kannattaa kirjata ylös, milloin tyyny on ostettu ja milloin se on viimeksi pesty. Näin tyynystä on helpompi pitää huolta.

Vinkit antoi Unikulman ergonomiasuunnittelija Vesa Tuominen

Suomalaisten tyynynpesua ja -vaihtoa selvittäneen tutkimuksen toteutti YouGov Finland Unikulman toimeksiannosta. 

Lähde: Unikulma

Lue myös:

    Uusimmat