Tiedätkö, kuinka usein tyynyt tulisi oikeasti pestä? Taatusti useammin kuin luulit

Jos edelliskerrasta on ehtinyt kulua useampi kuukausi, pahimmassa tapauksessa useampi vuosi, nämä pesuohjeet kannattaa painaa mieleen. 

Painat pääsi tyynyyn joka ikinen yö, joten haluat sen taatusti olevan puhdas. Useimmissa tapauksissa näin ei kuitenkaan ole. Mail Onlinen haastattelemien asiantuntijoiden mukaan jopa kolmasosa tyynyn painosta voi koostua sen sisältämistä epäpuhtauksista, kuten kuolleesta ihosta ja sienistä, joita käytetyssä tyynyssä pesii keskimäärin 16 lajin verran.

MUISTA MYÖS TÄMÄ: Ahkerasta pesemisestä huolimatta sinun tulee vaihtaa tyynyt säännöllisesti uusiin. Voit selvittää uusimistarpeen taittamalla tyynyn keskeltä kahtia. Jos tyyny ei palaudu takaisin muotoonsa, edessä on kauppareissu.

Jos et halua näitä epäpuhtauksia lähelle päätäsi, tyynyt suositellaan pestäväksi kolmen kuukauden välein, eli 3–4 kertaa vuodessa. Koska viimeksi pesit omat tyynysi? Aivan, nyt voisi olla pesun aika. Ensimmäinen askel puhtaisiin tyynyihin lähtee niiden sisään katsomisesta.

Tarkista tyynysi koostumus ja noudata tämän jälkeen seuraavia ohjeita.

Untuva- ja kuitutäytteiset tyynyt

Jos omistat untuva- tai kuitutäytteisen tyynyn, voit pestä ne helposti pyykinpesukoneessa. Tyynyjä ei kannata kuitenkaan sulloa koneeseen montaa kerralla, vaan paras pesutulos saadaan kahdella tyynyllä kerrallaan.

Pese tyynyt 60 asteessa ja käytä kevyttä linkousta, mutta lisää koneeseen vain noin kolmasosa tavallisesta pesuainemäärästä. Tyynyt voidaan kuivata joko kevyellä rumpukuivauksella tai vaihtoehtoisesti ne voidaan jättää kuivumaan itsekseen ilmavaan paikkaan. Parhaan lopputuloksen saamiseksi, muotoile tyyny välittömästi pesun jälkeen ja pöyhi useampaan otteeseen kuivauksen aikana.

Höyhentyynyt

Myös höyhentyynyt voi laittaa pesukoneeseen ja pestä untuva- ja kuitutyynyjen tavoin pienemmällä pesuainemäärällä. Kastele tyyny läpimäräksi ennen pesua ja valitse koneesta runsaasti huuhtelu ja pitkä linkous. 

Vaahtomuovityynyt

Valitettavasti näitä tyynyjä ei voi heittää pesukoneeseen, vaan niiden puhdistamiseen tulee käyttää veden sijaan muita konsteja. Näissä tyynyissä on kuitenkin yleensä irrotettava päällinen, joka sen sijaan voidaan yleensä pestä tavallisen pyykin tapaan pesukoneessa. Itse tyynyn voi puhdistaa joko tuulettamalla tai imuroimalla. Jos kuivausrummustasi löytyy kylmätuuletus-ohjelma, voit puhdistaa vaahtomuovityynyt myös koneellisesti.

***


Lue myös:

    Uusimmat